Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Manifest vuurwerkverbod voor consumenten tijdens jaarwisseling

Vuurwerkverkoop
Vuurwerkverkoop Foto ANP / Bas Czerwinski

Diverse artsenorganisaties en belangenverenigingen pleiten voor een vuurwerkverbod omdat zij vinden dat er te veel slachtoffers vallen en de kosten voor de maatschappij te hoog zijn. Morgen ondertekenen zij een manifest.

Ondanks alle campagnes vallen er ieder jaar vuurwerkslachtoffers. In een persverklaring zeggen de organisaties:

“Ook tijdens afgelopen jaarwisseling. Voor tien mensen is 2014 begonnen met het verwijderen van een oog, diverse mensen leven verder zonder een hand of zelfs zonder een arm.”

De ondertekenaars van het manifest willen dat er grote, professionele vuurwerkshows worden georganiseerd die iedereen veilig kan bekijken. Een verbod op consumentenvuurwerk zal dan leiden tot minder slachtoffers en geen miljoenen euro’s aan schade.

Vuurwerkslachtoffers laatste drie jaar

  • In de nacht van 2013 op 2014 vielen bijna 700 gewonden door vuurwerk. Daarnaast één dode, een 51-jarige man die waarschijnlijk met illegaal vuurwerk bezig was.
  • Het jaar ervoor waren er bij de Spoedeisende hulpdiensten 637 meldingen van gewonden door vuurwerk.
  • En nog een jaartje terug, tijdens de jaarwisseling van 2011 op 2012 was het aantal vuurwerkgewonden 576.

De organisaties die het manifest ondertekenen zijn: oogartsenvereniging NOG, jeugdartsenclub AJN, Vision 2020, de vereniging van optometristen, het Oogzorgnetwerk, Oogziekenhuis Rotterdam, de vereniging van orthoptisten, Koninklijke Visio en de Stichting aangepast lezen.

Hilversum

De gemeente Hilversum kondigde eind vorige week een vuurwerkverbod tijdens oud & nieuw aan. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) wil het verbod, dat geldt in het centrum van Hilversum, opnemen in de algemene plaatselijke verordening. Broertjes zei in het NOS Radio 1 Journaal:

“Ik ben de vuurwerkoverlast beu. We gaan dit gewoon eens proberen. Iemand moet de eerste zijn.”

Er komt in Hilversum een vuurwerkshow als alternatief voor het verbod.

Minder tijd om te knallen

Ook de vier grootste gemeenten willen maatregelen nemen en het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling inperken. De burgemeesters Van der Laan (Amsterdam), Aboutaleb (Rotterdam), Van Aartsen (Den Haag) en Van Zanen (Utrecht) vroegen minister Opstelten om de tijd waarin vuurwerk mag worden afgestoken te verkorten tot twee uur: van 23.00 tot 01.00 uur. Deze burgemeesters willen geen algeheel verbod op vuurwerk.