Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maak deze zomer uw eigen WK-snacks

Een paar jaar heb ik een theaterbar bestierd. Ho ho, zullen verschillende kennissen denken, theaterbar? En bestieren, dat is de overstatement van het jaar. Kom jongens, het was een bar en er zat een theaterzaal bij. Het buitenissige was dat hij pas om elf uur ’s avonds open ging. Ik heb er veel opgestoken over het functioneren van horeca. En hoe de omzet te verhogen. Kwam er bijvoorbeeld een clubje van tien studenten binnen, waarvan er twee duidelijk vroeg op wilden om het Caltex-Kamsteeg-arrest nog eens door te nemen. „Zal ik bijhouden wiens beurt het is?”, zei ik dan. Gejuich van de meerderheid, gesputter van het tweetal. „Dan studeer je toch een biertje later af.” Afijn, het tempo was hoog en de weigerachtigen mochten pas als laatsten hun rondje bestellen. Hun wil was dan gebroken.

Nog een truc: specials. Zo verkochten we ‘broodjes Katmandoe’. („Probeer maar. Iedereen is er laaiend over.”) De grondstof: een geroosterd broodje, een paar plakjes fricandeau en een lepel atjar tjampoer. Dat broodje hoefde niet duurder te zijn dan een regulier broodje zweetham, maar de verkooprijs lag een gulden hoger. En zo kom ik vanzelf op het onderwerp van vandaag, het WK voetbal. Ongetwijfeld komt er in supermarkt en café een tsunami van WK-ballen, oranjestengels, leeuwenkaas, Robbenworst en andere themasnacks. Vlieg er niet in: het is bedrog. Mocht je bij een wedstrijd zin hebben in snacks, maak ze dan zelf!

Ontdooi het filodeeg. Rooster in een droge pan het komijnzaad en wrijf fijn. Bak de filet goed bruin en snijd ultrafijn. Roerbak ook de wortels, kneep citroensap, de Spaanse peper, de sjalotjes, de fijn gehakte knoflook, de gedroogde kruiden, en de koriander. De vulling is nu klaar.

Neem een vel deeg en snijd dit diagonaal door midden. Lepel op iedere driehoek een beetje vulling. Klop twee eieren met wat water. Vouw de driehoek dicht en ‘lijm’ met het eimengsel. Zet even weg. Schep en lijm tot vulling of deeg op is.

Zet de frituur op 180 graden en laat de samosa’s goed bruin worden. Laat uitlekken en serveer met sambal.