Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Levend grillen ontketent fel debat in Vlaanderen

„Ge moet daar niet mee inzitten”, zegt kok Piet Huysentruyt terwijl hij in een populair Vlaams tv-programma de poten uit een levende kreeft trekt. Vervolgens gooit hij het in tweeën gehakte dier op de grill. Veel beter dan een gekookte kreeft, „die heeft veel minder smaak”.

Met de kreeft in de pan werd celebrity-kok op internet onder vuur genomen. ‘Ze moeten bij hem alle ledematen uitrukken’, was een milde reactie. „Omdat kreeften geen aaibare dieren zijn denkt men dat ze geen pijn voelen”, zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenclub Gaia in De Morgen.

Vlaamse media storten zich nu op de vraag of een kreeft pijn ervaart. In 2005 stelde de Europese Commissie dat kreeften bewustzijn hebben. „Er is meer bewijs dat krabben en kreeften wel degelijk kunnen lijden”, aldus Gaia.

Voorstanders van het levend koken en grillen schuiven dit terzijde. De kreeft heeft een zenuwstelsel, maar geen hersengebied die prikkels kan vertalen in pijn.

De wetenschap is er nog niet uit, zegt natuurkundige en moraalwetenschapper Stijn Bruers. Hij geeft de kreeft ‘voordeel’ van de twijfel. „Uit studie blijkt dat na toediening van negatieve prikkels de kreeft nog lang bezig is met de pijn. Een sprinkhaan blijft dooreten en seks hebben terwijl een bidsprinkhaan bezig is zijn poten af te bijten.”

Vandenbosch adviseert topkoks het gebruik van de CrustaStun, een apparaat dat de kreeft een dodelijke stroomstoot geeft alvorens het dier in de pan gaat. „Alle traditionele methoden (invriezen, koken, kop inslaan) zijn immoreel”, zegt Vandenbosch. „Huysentruyts werkwijze is de gruwelijkste.”

In het tv-programma trekt de tv-kok zich er weinig van aan. Met de kreeft op het vuur zegt hij met soevereine blik: „Als je de kreeft straks gaat eten ga je content zijn.”