Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Let’s cut his legs off’ - journalist vertelt over zijn ontvoering in Oekraïne

Simon Ostrovsky, we schreven gisteren ook al kort over hem. Toen naar aanleiding van de reportage die hij maakte vlak voordat hij in Oekraïne werd ontvoerd. Nu omdat Vice, waarvoor hij werkt, een video online heeft gezet waarin Ostrovsky uitgebreid vertelt over die ontvoering. Fascinerend om te zien.

Simon Ostrovsky, we schreven gisteren ook al kort over hem. Toen deden we dat naar aanleiding van de reportage die hij maakte vlak voordat hij in het oosten van Oekraïne werd ontvoerd. Nu doen we dat weer, omdat Vice, waarvoor hij werkt, een video online heeft gezet waarin Ostrovsky uitgebreid vertelt over die ontvoering. Een bijzonder fascinerend en ook wel schokkend inkijkje in het conflict in Oekraïne.

Het vertelt onder andere over de aanloop naar de ontvoering toe, over “misschien wel de raarste persconferentie ooit” waarbij de zelfbenoemde burgemeester (een pro-Russische separatist) van Slavjansk aan het woord komt. Daar worden journalisten gewaarschuwd (lees: bedreigd) voor de gevolgen van “leugens” in hun berichtgeving. Liegen ze nog een keer, dan worden ze gewoon de stad uitgezet.

De ontvoering zelf vond plaats bij een controlepost in datzelfde Slavjansk. Ostrovsky reisde op dat moment met een Russische journalist. Die zwaaide met zijn perskaart en de twee kwamen gemakkelijk overal doorheen. Maar bij de allerlaatste controlepost, vlak voor hun hotel, ging het fout:

“Een man haalde een papiertje uit zijn zak waarop de afbeelding van mijn gezicht stond, scheen licht op mijn gezicht en liet de foto aan zijn vrienden zien. Zijn gezicht glom en hij zei: ik heb, ik heb hem. Dit is hem. Dus ze openden de deur van de auto, haalden ons allemaal daaruit, zette ons op een rij naast de auto en leidden ons toen naar een steegje vlakbij. Daar zetten ze ons weer op een rij, doorzochten onze zakken en vroegen iedereen welke nationaliteit ze hadden. En er was een groep van zo’n tien mensen die om ons heen liep en ons bedreigde. En er was één kerel die zelfs een machete bij zich had en zei: laten we zijn benen eraf hakken. En er was een andere kerel met een shotgun die zei: laten we hem hier neerschieten.”

Geslagen, geschopt, bedreigd

Vervolgens beginnen er vier rare dagen voor Ostrovsky. Hij wordt geslagen, geschopt, bedreigd met wapens. Maar steeds wordt er net niet genoeg lichamelijke schade aangericht bij hem zodat deze niet zichtbaar is. Zo voorkomen ze volgens de journalist dat ze ergens de schuld van krijgen.

Uiteindelijk werd hij vrijgelaten, vorige week donderdag. Ostrovsky denkt dat dat vooral te danken is geweest aan het feit dat de separatisten “te druk” waren met de veranderde situatie in Slavjansk, waar er toen een anti-terreuroperatie gaande was. En dus stond hij daar uiteindelijk, met een plastic zakje met zijn spullen, weer op straat in Slavjansk.