Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Kerry waarschuwt Rusland: NAVO-gebied is onschendbaar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vanavond tijdens een persconferentie in Washington.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vanavond tijdens een persconferentie in Washington. Foto AFP/Mandel Ngan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland vanavond opnieuw gewaarschuwd. Hij zegt dat NAVO-territorium ‘onschendbaar’ is, en dat ‘ieder stukje land’ verdedigd zal worden door de bondgenoot.

Kerry tijdens een televisietoespraak vanavond, gehouden in Washington:

“Rusland probeert het veiligheidslandschap van Oost- en Centraal-Europa te veranderen. We moeten het Kremlin absoluut duidelijk maken dat NAVO-territorium onschendbaar is, en dat we iedere centimeter ervan zullen verdedigen. Artikel V van het NAVO-verdrag moet iets betekenen, en onze bondgenoten aan de frontlinie verdienen niets minder.”

Kerry verwijst hier naar een NAVO overeenkomst waarin staat dat een aanval op een NAVO-lidstaat een aanval op alle lidstaten betekent. Een militaire betrokkenheid in Oekraïne is volgens Kerry niet aan de orde. Dit land is geen lid van de NAVO. Maar, zo zegt de minister:

“Welk pad Rusland ook kiest, ik kan dit garanderen: de Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen Oekraïne gezamenlijk verdedigen.”

Kerry zegt wel te hopen dat ook de NAVO wakkergeschud wordt, en dat de huidige crisis in het oosten van Oekraïne tot een ‘gezamenlijke inspanning’ leidt. Bezuinigen op kosten van Defensie is dan ook niet aan de orde, aldus Kerry. De uitgaven moeten juist omhoog. Vorige week kondigde de NAVO plannen aan om meer schepen, vliegtuigen en troepen naar Oost-Europa te sturen en zorg te dragen voor NAVO-lidstaten in die regio.