Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Human Rights Watch: Bulgarije mishandelt asielzoekers

Vluchtelingen in Bulgarije
Vluchtelingen in Bulgarije Foto EPA / Vassil Donev

Human Rights Watch roept de landen van de Europese Unie op om asielzoekers niet terug te sturen naar Bulgarije omdat ze het risico lopen op een onmenselijke of onwaardige behandeling.

Vluchtelingen komen vooral via de grens met Turkije het land binnen. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en Afghanistan. Ze worden volgens het rapport van Human Rights Watch bij binnenkomst in Bulgarije door de politie in elkaar geslagen, in auto’s gezet en teruggereden naar de Turkse grens. Daarnaast zijn de omstandigheden in Bulgaarse detentiecentra vaak erbarmelijk. Zo worden vluchtelingen gebeten door politiehonden en hebben asielzoekers ondanks herhaalde oproepen geen toegang tot voedsel en medische zorg.

De Afghaanse vluchteling Abdullah vertelt dat hij in elkaar werd geslagen door de Bulgaarse grenspolitie:

“Daarna werd ik naar hun leidinggevende gebracht, waarna een militair me opnieuw begon te slaan. Toen ik op de grond viel bleven mensen me trappen.”

Daarna werd Abdullah terug naar Turkije gestuurd en tijdens die reis naar de grens bleven mensen hem slaan.

Dublin-II

In de Dublin II-conventie, de internationale overeenkomst uit 2003 over de behandeling van asielaanvragen in Europa, staat dat asielzoekers moeten blijven in het land waar ze het eerst zijn binnengereisd. Als ze daarna in een ander EU-land terechtkomen, kunnen zij naar het eerste worden teruggestuurd. Human Rights Watch roept de deelnemende EU-landen nu op om deze regel in geval van Bulgarije voorlopig niet toe te passen.

In 2013 zochten 11.000 mensen asiel in Bulgarije, elf keer meer dan het jaarlijks gemiddelde van 1000 vluchtelingen sinds het land in 2007 toetrad tot de Europese Unie. En dat kan het land niet aan, staat in het rapport van Human Rights Watch.