Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Fitbit: ik weet nu precies hoe onrustig ik slaap

Ik weet het nu zeker: ik slaap niet goed. In een nacht met 7,5 uur slaap, ben ik 42 minuten ‘onrustig’ en zelfs één keer vijf minuten echt wakker. Ik lig vooral te draaien tussen 02.00 en 03.00 uur ‘s nachts.

Ik weet dit dankzij de Fitbit Flex, het kleine siliconen armbandje om mijn pols. De gadget bestaat al een tijdje, maar is pas sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Fitbit is één van de eerste in Nederland verkrijgbare ‘wearables’, draagbare technologische snufjes. Technologieblad Wired voorspelde eind vorig jaar dat draagbare technologie net zo groot gaat worden als de smartphone. De Google-bril en het Apple-horloge iWatch zijn pas het begin.

De Fitbit draag je 24 uur per dag, ook onder de douche. Het is een stijlvol, goed zittend armbandje dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De Fitbit telt je stappen, gelopen kilometers, slaapgedrag en calorieverbruik en is zo ontworpen dat het bewegen van armen alleen niet als activiteit wordt gezien. Een voorbeeld van quantified self: het verzamelen van data over jezelf om je dagelijks functioneren in kaart te brengen – en te verbeteren. Je lichaam als computer.

Eng? Ja, dat ook. The New York Times schreef onlangs een stuk over toenemende populariteit van fitness trackers: de fitnesstrainer die met zo’n armbandje ook in de gaten houdt of je thuis op de bank chips zit te eten. Foutje van Fitbit: alle persoonsdata waren via Google terug te vinden. Iedereen kon precies zien hoe actief een Fitbit-drager de afgelopen nacht in bed was geweest.

Dat terzijde. De Fitbit levert een schat aan interessante persoonsdata op. Het is erg pijnlijk om te zien hoe weinig je beweegt met een kantoorbaan. En opvallend hoeveel beter je slaapt in het weekend. Het apparaat werkt goed, met wat schoonheidsfoutjes: fietsen wordt niet altijd even goed geteld. En het invoeren van maaltijden, zodat je kan zien hoeveel je eigenlijk moet verbranden, is omslachtig en niet uitgerust op Nederlandse producten. Wie wil afvallen, kan beter de app Fatsecret downloaden. Fitbit is vooral een erg leuk speeltje.

Fitbit Flex. Prijs: 99,95 euro

4