Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Greenpeace vaart weer uit naar Russisch schip

Greenpeace is gisteren uitgevaren vanuit Den Helder in de richting van een Russische olietanker die naar Nederland onderweg is met de eerste ruwe olie gewonnen in het Noordpoolgebied. Kapitein is de Amerikaan Peter Wilcox. Hij was een van de dertig opvarenden van de Artic Sunrise die vorig jaar werden gearresteerd in Rusland bij een Greenpeace-actie om de winning van deze olie op de Noordpool te verhinderen. De dertig zaten circa twee maanden vast.

Onder de groep van dertig waren twee Nederlanders: campagneleider Faiza Oulahsen en scheepsmachinist Mannes Ubels. Zij varen niet mee tijdens de huidige actie.

Oulahsen is wel betrokken; ze is campagneleider bij de milieuorganisatie en zit op het kantoor in Amsterdam. Oulahsen heeft er zelf voor gekozen niet mee te varen, vertelt ze. „Dat ligt niet aan de ervaringen in Rusland, maar ik wil graag in Nederland zijn mocht het schip in Rotterdam aanmeren.”

Greenpeace stelt dat het gaat om een „vreedzame actie”. De Russische olietanker zal niet geënterd worden door de actievoerders, maar alleen gevolgd. De woordvoerder: „We moeten zichtbaar blijven voor de oliebedrijven.” De olieproductie in het Noordpoolgebied is door Nederland niet tegen te houden, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) onlangs in de Tweede Kamer.

Greenpeace voert de actie omdat het poolgebied kwetsbaar is.