Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

‘Meer onderzoek nodig naar ziekte van 250.000 veteranen’

Het medisch-wetenschappelijk onderzoek naar het Golfoorlogsyndroom, waaraan meer dan 250.000 Amerikaanse veteranen lijden, schiet schromelijk tekort. Dat schrijft een Amerikaanse adviescommissie in voorzichtige bewoordingen in een gisteren verschenen voortgangsrapport. Nieuwe onderzoeken naar het Golfoorlogsyndroom hebben vastgesteld dat de ziekte alleen optreedt bij Golfoorlogveteranen (niet bij bijvoorbeeld Afghanistan) en dat de klachten geen verband houden met posttraumatische stress. Maar 23 jaar na operatie Desert Storm ontbreken nog steeds essentiële gegevens. (NRC)