Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Gerbrands moet bij PSV bewijzen dat hij wel buiten AZ kan

De nieuwe directeur van PSV combineert achtergrond als sporter met bestuurservaring.

Het Nederlandse betaald voetbal professionaliseert nog harder dan Toon Gerbrands zelf voor ogen had gehouden. „Ik geloof niet dat ik als directeur bij een andere club zou kunnen werken. AZ zit in me”, zei hij twee jaar geleden nog in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Gisteren werd bekend dat de algemeen directeur een ‘transfer’ maakt naar de directie van PSV. Hij tekent een contract voor vier jaar.

Met de komst van Gerbrands slaat PSV een nieuwe weg in. De Eindhovense voetbalclub maakte eerder al een einde aan de traditie dat de bestuurders een achtergrond bij hoofdsponsor Philips dienden te hebben. En ook het profiel van topman met wortels in het Noord-Brabantse zakenleven is niet langer heilig. PSV kiest met Gerbrands voor een algemeen directeur die zichzelf de afgelopen twaalf jaar heeft bewezen bij de provincieclub AZ.

De voormalige volleybalcoach combineert een achtergrond in de sport met de ervaring van een bestuurder. Gerbrands slaagde er bij AZ in om een plek te verwerven in de conservatieve voetbalwereld. Hij maakte zich het vak van directeur eigen door steeds nieuwe doelen te stellen. Zo verdiepte Gerbrands zich in het voetbal door de opleiding ‘Trainer-Coach I’ te volgen. Als directeur werd hij bij AZ landskampioen (2009) en bekerwinnaar (2013).

De grootste opdracht voor Gerbrands volgde in oktober 2009, toen de DSB Bank van AZ-eigenaar Dirk Scheringa failliet werd verklaard. Gerbrands moest in de slag met een curator om twintig miljoen euro te saneren. Hij redde AZ van een financiële ondergang. „Er gingen banen verloren. De toekomst was onzeker. Maar voor mij als manager was het een topjaar. Ik moest steeds weer oplossingen vinden”, zei hij eerder tegen deze krant.

Gerbrands heeft zichzelf steeds voor ogen gehouden dat het besturen van een voetbalclub zijn eigen dimensie kent. Het is volgens hem moeilijk te vergelijken met een topfunctie in het bedrijfsleven. „Je moet een club managen als een bedrijf, maar besturen als een club. Je moet de euforie dempen en de put verhogen”, aldus Gerbrands over zijn stelregels bij AZ.

Gerbrands zal zichzelf bij PSV opnieuw moeten uitvinden. De clubcultuur bij de ambitieuze Eindhovense topclub is heel anders dan bij AZ, waar hij in relatieve rust kon werken. Bij AZ waren sportieve successen geen absolute must. Bij PSV worden de komen de jaren wel hoofdprijzen verwacht. De laatste keer dat de club de landstitel veroverde, is al weer zes jaar geleden. Met een combinatie van eigen jeugd en gerichte aankopen wil PSV weer zo snel mogelijk in de Champions League spelen.

Bij PSV neemt Gebrands de erfenis over van de vertrekkende Tiny Sanders. De voormalige topman van Campina wist in vier seizoenen met PSV geen sportieve successen te behalen, maar behoedde de club wel voor een faillissement. Sanders kreeg in Eindhoven de naam van een kille saneerder onder wiens leiding PSV in een hoog tempo verzakelijkte. Het kwam hem op kritiek te staan van de achterban, die eiste dat de clubcultuur bewaakt zou worden.

Na een aantal mislukte pogingen om het kampioenschap binnen te halen, besloot de clubleiding van PSV dit seizoen de koers te veranderen. Onder leiding van technisch manager Marcel Brands wordt er bij PSV meer ingezet op de eigen jeugd. De onervaren coach Phillip Cocu mocht dit seizoen aan een nieuw elftal bouwen. De successen bleven wederom uit. Een vierde plaats in de eredivisie is nog het hoogst haalbare.

Gerbrands is na Brands en spelmaker Adam Maher de derde werknemer die PSV in korte tijd overneemt van AZ. Brands en Maher wisten de verwachtingen in Eindhoven niet waar te maken. Gerbrands moet in Eindhoven bewijzen dat hij er wel klaar voor is om succes te hebben bij een andere club dan AZ.