Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Gedupeerden Haren uit boetes schadeloos gesteld

Inwoners van Haren die waren gedupeerd door de Facebookrellen in het villadorp in september 2012, zijn schadeloos gesteld door de daders.

Het gaat om achttien Harenaars, die in aanmerking kwamen voor een tegemoetkoming uit een speciaal schadefonds. In totaal hadden ze voor ruim 17.000 euro aan schade aan eigendommen gemeld. De kleinste schade bedroeg 70 euro, de grootste 2.500 euro.

De nu uitgekeerde bedragen zijn betaald uit de boetes die de rechter de daders had opgelegd. Het was voor het eerst dat mensen met schade aan eigendommen door openlijke geweldpleging een tegemoetkoming konden krijgen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het fonds keerde tot nu toe alleen uit aan slachtoffers met ernstig lichamelijk of psychisch letsel.

Het aantal mensen dat een vergoeding heeft gevraagd en gekregen is relatief klein omdat verzekeringsmaatschappijen veel van de schade al hebben vergoed. De ongeregeldheden in Haren ontstonden nadat een meisje uitnodigingen voor haar verjaardagsfeest per abuis naar duizenden Facebookgebruikers had verstuurd.

De ‘regeling tegemoetkoming schade openlijk geweld’, ontworpen naar aanleiding van de Facebookrellen, loopt tot eind dit jaar. Daarna zal ze worden geëvalueerd. De regeling is zo opgesteld dat ze ook bruikbaar is voor vergelijkbare andere incidenten, aldus het ministerie van Justitie.