Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Ecclestone ontdook belasting’

Formule 1-baas Bernie Ecclestone, tegen wie in München een megaproces gaande is wegens omkoping, is dieper in de problemen gekomen door de onthulling dat hij de Engelse belasting voor een bedrag van maar liefst 1,5 miljard euro zou hebben ontdoken. Dat heeft het programma Panorama van de BBC gisteravond gemeld.

De 83-jarige Ecclestone zou het bedrag verschuldigd zijn over negen jaar. In deze periode betaalde hij volgens Panorama slechts twaalf miljoen euro aan de fiscus.

Ecclestone zou in 2006 44 miljoen dollar hebben overgemaakt aan bankier Gerhard Gribkowsky, om te regelen dat diens Duitse Bayerische Landesbank haar aandelen in de Formule 1 zou verkopen aan investeringsfonds CVC. Gribkowsky werd in 2012 veroordeeld tot achtenhalf jaar cel wegens corruptie en fiscale fraude.

Volgens Ecclestone werd hij gechanteerd en had hij slechts „zwijggeld” betaald. De Duitse bankier zou gedreigd hebben de miljardair aan te geven bij de Britse fiscus. Het vermogen van Ecclestone wordt geschat op ruim twee miljard euro.

Als het in het Duitse omkopingsproces tot een veroordeling komt, kan de Brit maximaal tien jaar cel krijgen. Dat zou meteen het einde betekenen van zijn leidende rol in de Formule 1.