Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese banken krijgen zware stresstest te verduren

Een klant pint bij een vestiging van bank Barclays in Londen.
Een klant pint bij een vestiging van bank Barclays in Londen. Foto EPA/ Andy Rain

Europese banken moeten gaan laten zien dat ze om kunnen gaan met zware economische klappen. De Europese Bankenautoriteit (EBA) maakte vandaag bekend hoe de aankomende stresstest eruit gaat zien.

Er zullen 124 banken uit de Europese Unie worden onderworpen aan deze test: hebben ze nog steeds genoeg kapitaal over na een “giftige mix van verschillende theoretische schokken”, zoals persbureau Reuters het omschrijft. Zo moeten er zwaktes worden ontdekt.

Ergste scenario

De EBA presenteert verschillende ‘scenario’s’ waarmee banken zoals Deutsche Bank, BNP Paribas en Barclays te maken zullen krijgen in de test, waarvan de resultaten in oktober bekend zullen worden gemaakt. In het ergste scenario zou de economische groei opgeteld in 2016 7 procent achterblijven bij de verwachte groei. De werkloosheid zou daardoor flink oplopen en de huizenprijzen zouden flink dalen. Financieel persbureau Bloomberg noemt de test “de zwaarste tot nu toe“.

De stresstest moet afgerond zijn vlak voordat de Europese Centrale Bank (ECB) verantwoordelijk wordt voor het toezicht op de 130 grootste banken in de eurozone. Die verschuiving is een van de onderdelen van de bankenunie. Die moet zorgen voor gelijke regels voor banken in de eurolanden, voor centraal toezicht en afspraken voor het ingrijpen bij probleembanken.