Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

‘EU-lidstaat Bulgarije verdrijft vluchteling’

Bulgaarse grenspolitie drijft vluchtelingen met geweld terug de grens met Turkije over. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) „slaat het EU-lid de deur dicht” voor onder anderen Syriërs die via Turkije en Bulgarije naar West-Europa willen vluchten. De zware beschuldiging van HRW staat in een rapport dat vandaag verschijnt.

In 2013 nam het aantal mensen dat de grens tussen Turkije en Bulgarije overstak sterk toe. Tot dan toe kwamen jaarlijks gemiddeld zo’n duizend mensen binnen. In 2013 waren het er opeens elfduizend, de helft van hen Syriërs, maar ook veel Afghanen.

Het aantal Syriërs in Turkije loopt sinds het begin van de oorlog in 2011 sterk op, tot meer dan negenhonderdduizend geregistreerde vluchtelingen nu. Een fractie daarvan reist door en probeert in de EU asiel aan te vragen.

Bulgarije richtte snel slecht opgezette kampen in. In november hadden de meesten geen verwarming en warm eten. De regering besloot tot de bouw van een 33 kilometer lang en vier meter hoog hek met prikkeldraad. Op de grens tussen Griekenland en Turkije staat ook zo’n hek. Ook gingen 1.500 agenten naar de grens en werd hulp ingeroepen van het Europese grensagentschap Frontex.

In interviews van HRW zeggen vluchtelingen dat tientallen mensen met geweren en honden te zijn beschoten of bedreigd, en terugrenden naar Turkije. Ook zijn groepen mensen tegelijk, zonder procedure, door de politie naar de Turkse grens teruggereden en gedwongen die over te steken. Dat is tegen de mensenrechten en Europese afspraken.