Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan gaat VS om uitlevering van rivaal Gülen vragen

Fethullah Gülen in 2013
Fethullah Gülen in 2013 Foto AFP / Selahattin Sevi

De Turkse minister-president Tayyip Erdogan wil de Verenigde Staten vragen om Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Erdogan beschuldigt de geestelijke van pogingen om zijn positie te ondergraven.

Gülen verblijft sinds 1997 vrijwillig in ballingschap in de Verenigde Staten nadat de seculiere autoriteiten hem beschuldigden van pogingen een islamitische staat op te richten. Erdogan wordt al geruime tijd beschuldigd van corruptie. De premier ziet hierin een complot van Gülen-aanhangers, die hoge posities bekleden in de politie en justitie.

Erdogan noemt Gülen ook een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid

Een Turkse verslaggever vroeg vandaag aan Erdogan of er een verzoek wordt ingediend voor uitlevering van Gülen, die daarop “ja, dat doen we”, antwoordde. In een gisteren uitgezonden interview met de Amerikaanse zender PBS zei Erdogan dat Gülen ook een bedreiging is voor de Amerikaanse veiligheid. Erdogan zei:

“Deze elementen die de nationale veiligheid van Turkije bedreigen mogen niet in andere landen blijven bestaan, want wat ze tegen ons doen, kunnen ze ook tegen hun gastheer doen.”

Particuliere weekendscholen in Turkije waar leerlingen worden voorbereid op de toelatingsexamens voor hogescholen en universiteiten zijn een belangrijke inkomstenbron van de Gülen-beweging. Erdogan heeft een wet aangenomen om deze scholen te laten sluiten.

Over het conflict tussen Erdogan en Gülen schreef NRC Handelsblad vorige maand:

“Volgens Erdogan is het corruptieonderzoek een duister complot van Gülenisten die een staat binnen een staat vormen en zijn regering proberen te ondermijnen. Dit vindt weerklank. Veel Turken zijn ervan overtuigd dat leden van de beweging zijn geïnfiltreerd in de politie en de rechterlijke macht. Zij zouden jarenlang het kantoor van de premier en duizenden andere politici hebben afgeluisterd. En zij zouden ook achter het corruptieonderzoek zitten dat in december naar buiten kwam.”

Erdogan zei dat Turkije heeft meegewerkt met meer dan tien uitleveringsverzoeken van de VS en verwacht nu medewerking van zijn NAVO-bondgenoot. Hij heeft niet gezegd of Turkije al een officieel verzoek heeft ingediend.

Lees meer over het conflict tussen Erdogan en Gülen in het artikel De Turkse politieke thriller.