Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Eens checken hoe serieus ze hun studie nemen

Zo heet de test die studenten in spe dit jaar voor het eerst moeten maken om te zien of ze hun studie wel aankunnen // Vandaar dat ze zich nu vóór 1 mei moeten inschrijven // Dat gaat niet altijd goed

Studentenverenigingen presenteren zich op de Parade in Utrecht.
Studentenverenigingen presenteren zich op de Parade in Utrecht. foto ANP

Max Mourmans (18 jaar) heeft een A gekregen voor zijn studiekeuze-check. Dat betekent dat zijn werkhouding, interesses en motivatie kloppen met de studie die hij wil volgen. Hij heeft er ook nog over moeten praten met een docent van zijn nieuwe opleiding.

Dus gelukkig, nu kan hij zonder extra cursussen of meeloopdagen volgend schooljaar aan zijn hbo-opleiding sociale studies beginnen. „Ik heb er echt zin in.”

Voorheen konden studenten in spe zich tot vlak voor het begin van het nieuwe studiejaar inschrijven. Maar dat is dit jaar voor het eerst anders.

Want nu is er de ‘matching’ of ‘studiekeuze-check’, waardoor ze zich vóór 1 mei moeten aanmelden bij de vervolgstudie van hun keuze. Zo kunnen ze erachter komen of ze een realistisch beeld hebben van die studie. Blijkt dat niet het geval, dan is er nog genoeg tijd om een andere opleiding te kiezen.

Het is een opmerkelijke procedure: scholieren en opleidingen zijn veel tijd kwijt aan de checks terwijl het advies niet bindend is. Dus een student kan altijd een studie naar keuze volgen. Tegelijk is het wél verplicht om aan de studiekeuze-check of matching mee te doen. Wie dat niet doet, kan door een opleiding geweigerd worden.

Hogescholen en universiteiten hopen op deze manier uitval in het eerste studiejaar tegen te gaan. Tijdens dat eerste jaar wisselt namelijk bijna een kwart van de studenten van studie, zowel op hbo’s als op universiteiten. Bijna 15 procent van de hbo-studenten stopt helemaal. Op de universiteit stopt 3 procent en stapt 7 procent over naar het hbo.

Het mislukken van een studie is erg demotiverend voor studenten, zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. „Daarnaast remt het de kwaliteit van onderwijs en het kost de samenleving veel geld.”

Genoeg redenen dus om het dit jaar anders aan te pakken. Toch blijven de aanmeldingen nog achter.

Vergeleken met een week voor de deadline van 1 september vorig jaar waren er afgelopen woensdag bij de hogescholen 25.000 studenten minder ingeschreven, een kwart van het totaal. Bij de universiteit zijn dat er 10.000 minder, dat is ongeveer 15 procent van het totaal.

Hoe het komt dat de cijfers achterblijven is niet bekend. Het kan zijn dat niet iedereen goed op de hoogte is. Of dat het een paar dagen voor de deadline storm loopt.

Het kan er ook mee te maken hebben dat veel hogescholen niet zo streng met de deadline omgaan. Zo mogen studenten zich voor de studies bij de hogescholen Windesheim en Fontys ook na 1 mei nog aanmelden. Als ze maar wel meedoen aan de ‘studiekeuze-check’.

Juist meer aanmeldingen

Sommige hogescholen en universiteiten hebben juist meer aanmeldingen. Bij Windesheim hadden ze vorig jaar een week voor 1 september 4.600 inschrijvingen, nu zitten ze al op 5.100. Dat komt: eerder schreven scholieren zich pas in nadat ze geslaagd waren voor hun eindexamen.

Door de vervroegde inschrijfdatum van 1 mei kunnen ze niet op de uitslag wachten. Dat kan de cijfers beïnvloeden. Bovendien zijn er leerlingen die zich voor drie studies inschrijven. Als een studiekeuze-check negatief uitvalt, is er nog genoeg tijd om mee te doen met een andere check.

Max Mourmans moest in zijn studiekeuze-check voor de opleiding sociale studies aan de Fontys Hogeschool onder meer „aangeven wat voor type ik ben: of ik graag achter een bureau werk of juist liever buiten aan het werk ben.” De docent van de opleiding vroeg of hij geen sociaal gewenste antwoorden had gegeven en hoe hij er nu voor stond op school.

Bij een B had Mourmans het advies gekregen om nog iets bij te spijkeren, zegt woordvoerder Rosemarie Moonen van Fontys. „Dat is voor elke opleiding anders, maar denk aan een rekencursus.” C staat voor twijfel en D voor ernstige twijfel.