Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

President Gauck uit scherpe kritiek op Turkse regering

De Duitse president Joachim Gauck heeft tijdens een bezoek aan Ankara de Turkse regering ongewoon scherp bekritiseerd. Gauck vreest dat er een „gevaar voor de democratie” bestaat. Hij is bezorgd over de neiging om de scheiding der machten te beperken. „Ik schrik van deze ontwikkeling, vooral als de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid worden beperkt”, zei Gauck in een toespraak voor studenten. Sinds de opstand in het Gezipark in 2013 heeft de regering-Erdogan ondermeer wetten aangenomen om internet strenger te controleren. In maart werd Twitter geblokkeerd, YouTube is nog steeds afgesloten. (NRC)