Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Ontwikkelingshulp

Dood door een griepje

Foto
Foto Minzayar/ REUTERS

Asoma Khatu is drie maanden oud als ze in een Rohingya-vluchtelingenkamp in Myanmar sterft. Doodsoorzaak: griep en diarree. Haar moeder zegt tegen persbureau Reuters dat haar kind het waarschijnlijk had overleefd met een beetje hulp van buitenaf. Maar die hulp was er niet.

Sinds februari heeft de regering van Myanmar een verbod uitgevaardigd op ontwikkelingshulp van de Nederlandse afdeling van Artsen Zonder Grenzen. Dat is een van de belangrijkste hulporganisaties voor de islamitische Rohingya-gemeenschap die in vluchtelingenkampen leeft.

De regering beschouwt hen als Bengalen, illegale migranten uit Bangladesh. Meer dan 140.000 mensen, vooral Rohingya, wonen in kampen. Betrokken organisaties melden dat in sommige kampen waar Rohingya opgesloten zitten, onvoldoende voedsel is om elke dag te eten.