Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Donna Tartt in Time Magazine’s lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld

De Amerikaanse schrijfster Donna Tartt is dankzij het succes van haar roman The Goldfinch (Het puttertje) door TIME Magazine opgenomen in hun jaarlijkse lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

In haar begeleidend artikel schrijft collega auteur en boekhandelaar Ann Patchett dat Tartt een schrijver is ‘wier personages ons leven veranderen.’

“Er zat 10 jaar tussen De verborgen geschiedenis en De Kleine vriend, en toen hebben we 12 jaar moeten wachten op Het puttertje. Wat ze al die tijd doet? [..] Werken. [..] Donna heeft zichzelf overgegeven aan het leven van haar personages. [..] Alleen al op basis van haar werklust had ze in deze lijst opgenomen mogen worden. Dit jaar wordt ze in de lijst opgenomen vanwege het eindproduct van die 12 jaar hard werken. Dat meesterwerk waar ze al een Pulitzer Prize mee won.”

Ook de Amerikaanse auteur en blogger John Green, auteur van het inmiddels verfilmde Een weeffout in onze sterren, en de Indiase schrijver Arundhati Roy (The God of Small Things) staan op de lijst.