Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

2Doc: Fatsoenlijk land

Documentaire van Loes Gompes en Sander Snoep over Bob van Amerongen en Jan Hemelrijk, oprichters en leiders van de PP (Porgel en Porulan) verzetsgroep die tijdens WO II een grote groep joden het leven heeft gered. Ze zijn 16 en 22 jaar oud als de Duitsers ons land binnenvallen. Als het na de zomer van ’42 voor hun joodse vaders te gevaarlijk wordt, regelen zij onderduikadressen. Korte tijd later staan ze aan het hoofd van een verzetsorganisatie. Enkele personages uit de roman ‘De Avonden’ van Gerard Reve zijn gebaseerd op leden van deze groep.

Nederland 2, 23.00-00.00u.