Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Genoom steenarend bepaald uit 3 druppels bloed

Foto ANP

De steenarend ziet haarscherp, maar kan geen ultraviolet licht waarnemen. De meeste vogels kunnen ultraviolet licht zien dankzij UV-gevoelige pigmenten in hun netvlies, maar bij de steenarend reageert datzelfde pigment vooral op paars licht. Dat concludeerden Amerikaanse biologen vorige week in PLOS ONE. Zij hebben de complete DNA-volgorde van de steenarend opgehelderd. Om het genoom van de steenarend (Aquila chrysaetos) te ontrafelen, tapten de biologen drie druppels arendsbloed af bij een vogel uit Californië. De populatie steenarenden daar lijkt stabiel, maar jaarlijks komen er tientallen vogels tussen de wieken van windmolens terecht. In het verleden hebben wetenschappers daarom geopperd om die wieken te beschilderen met ultraviolet-reflecterende verf. Maar voor de steenarend hebben die maatregelen geen zin, concluderen de biologen nu.

De onderzoekers vonden in het steenarendgenoom meer dan vijftig genen die coderen voor geurreceptoren. Die willen ze verder gaan onderzoeken: over het reukvermogen van de steenarend is nog weinig bekend.

Vogelgenetica staat überhaupt nog in de kinderschoenen, schrijven de biologen. Van nog maar dertien vogelsoorten is het complete genoom opgehelderd. Onder andere de kip, duif, slechtvalk, zebravink en grasparkiet gingen de steenarend voor.