Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Deze week 55 kattenfilmpjes

Hoe vaak checkte je de afgelopen week je email en hoeveel kattenfilmpjes bekeek je? De browser-plugin Surfkollen (voor Chrome en Firefox) laat het je in een oogopslag zien. Deze applicatie verzamelt na installatie een week lang al je internetactiviteit en onthult mogelijke verslavingen. Surfkollen (Zweeds voor surf-verslag) werd ontwikkeld door het Scandinavische marketingbureau Rodolfo voor de promotie van de ICT-opleiding van de Zweedse universiteit Nackdemin. Door het grote succes van Surfkollen is de app nu ook beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. Na een week internetgedrag verzamelen, geeft de app een driedelig strak vormgegeven doch minimalistische infographic weer. Hierin staat het aantal webpagina’s die de gebruiker heeft geopend, welke drie websites het meest bezocht zijn en op welke dagen de gebruiker het meest online was. Als dit niet te confronterend en beangstigend is, kunnen gebruikers deze statistieken delen via social media.