Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Demmink ziet af van horen getuigen: verhoren zijn ‘media-evenement’

Oud-topambtenaar Joris Demmink op een foto uit 2003.
Oud-topambtenaar Joris Demmink op een foto uit 2003. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ex-topambtenaar Joris Demmink ziet af van zijn recht getuigen te horen in de civiele procedure die de stichting De Roestige Spijker voor de rechtbank in Utrecht is begonnen. Die stichting heeft de afgelopen weken via het horen van getuigen geprobeerd aan te tonen dat de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie zich heeft schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige jongens.

In een schriftelijke verklaring laat Demmink vanochtend weten dat de verhoren “niets met waarheidsvinding van doen hebben”. Volgens Harro Knijff, advocaat van Demmink, maakt de juridische procedure “deel uit van een door bepaalde personen opgezet en gefinancierd plan om door het in twijfel trekken van zijn integriteit hem en de publieke functie die hij meer dan 40 jaar heeft gediend zoveel mogelijk schade te berokkenen.”

Zonder de namen te noemen doelen Demmink en Knijff op Jan Poot en zijn zoon Peter, projectontwikkelaars van de firma Chipshol, die achter de juridische procedures tegen hem zitten. In de Volkskrant heeft de 89-jarige Jan Poot in februari gezegd dat hij het afgelopen jaar alleen al vier miljoen euro heeft betaald voor een anti-Demmink campagne. Hij ziet het als een goddelijke opdracht en zijn “levensdoel” Demmink te beschuldigen want “hij dwarsboomt mijn plannen met de luchthaven”, aldus Poot. De ondernemer wilde gebied rondom Schiphol ontwikkelen.

Demmink: getuigenverhoor ‘verworden tot media-evenement’

Volgens Demmink is het getuigenverhoor in de rechtbank “verworden tot een media-evenement”. Het horen van een tiental mensen heeft volgens Knijff slechts “verklaringen van horen zeggen, tegenstrijdige verklaringen en ronduit ongeloofwaardige verklaringen opgeleverd”. Het gaat volgens hem slechts om “geruchten” die de afgelopen jaren een en andermaal onder meer door de AIVD zijn onderzocht “en steeds zonder feitelijke grondslag zijn gebleken”, aldus Demmink. ,”Kortom: het is genoeg geweest”.

De opstelling van Demmink betekent dat de civiele procedure nu tot een eind komt. Er loopt wel nog een strafrechtelijk onderzoek tegen hem. Het OM onderzoekt op last van het gerechtshof in Arnhem of Demmink zich in de jaren negentig heeft schuldig gemaakt aan verkrachting van minderjarige jongens in Turkije. Dit onderzoek gaat nog een jaar duren.