Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Demmink ziet af van horen getuigen

Voormalig topambtenaar Joris Demmink noemt horen van getuigen „media-evenement”.

Ex-topambtenaar Joris Demmink ziet af van zijn recht getuigen te horen in de civiele procedure die de stichting De Roestige Spijker voor de rechtbank in Utrecht is begonnen. Die stichting heeft via het horen van getuigen geprobeerd aan te tonen dat Demmink, die van 2002 tot 2012 de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie was, zich heeft schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige jongens.

In een verklaring laat Demmink vanochtend weten dat de verhoren „niets met waarheidsvinding van doen hebben”. Volgens Harro Knijff, advocaat van Demmink, maakt de juridische procedure „deel uit van een door bepaalde personen opgezet en gefinancierd plan om door het in twijfel trekken van zijn integriteit hem (Demmink) en de publieke functie die hij meer dan 40 jaar heeft gediend zoveel mogelijk schade te berokkenen.”

Knijff doelt op Jan Poot en zijn zoon Peter, projectontwikkelaars van de firma Chipshol. In de Volkskrant zei de 89-jarige Jan Poot in februari dat hij in 2013 alleen al vier miljoen euro heeft betaald voor een anti-Demmink campagne. Poot ziet het als zijn „levensdoel” Demmink te beschuldigen want „hij dwarsboomt mijn plannen met de luchthaven”, aldus Poot.

Volgens Demmink is het getuigenverhoor in de rechtbank „verworden tot een media-evenement”. Het horen van een tiental mensen heeft volgens Knijff slechts „verklaringen van horen zeggen, tegenstrijdige verklaringen en ronduit ongeloofwaardige verklaringen opgeleverd”. Het gaat volgens hem slechts om „geruchten” die de afgelopen jaren een en andermaal onder meer door de AIVD zijn onderzocht „en steeds zonder feitelijke grondslag zijn gebleken”, aldus Demmink. „Kortom: het is genoeg geweest.”

De opstelling van Demmink betekent dat de civiele procedure nu tot een eind komt. De rechter doet geen uitspraak. De stichting wil de getuigenverklaringen alleen gebruiken om zich tegen eventuele smaadklachten te kunnen verweren. Er loopt wel nog een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink. Het OM onderzoekt of hij zich in de jaren negentig heeft schuldig gemaakt aan verkrachting van minderjarige jongens in Turkije.