Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Darth Vader als rockster

In de Star Wars-films zijn de in wit pantser uitgedoste Storm Troopers niet veel meer dan marcherend kanonnenvoer. Zahir Batin zag in de vlakke karakters van deze soldaten van een kwaadaardig ruimte-keizerrijk een dramatische derde dimensie. Een die de Maleisische fotograaf met veel succes heeft kunnen vastleggen in een reeks met Star Wars-speelgoed. Met behulp van macrofotografie worden de soldaten en hun schijnbare emoties opgeblazen tot een realistisch formaat, bijvoorbeeld tijdens scenes waarin kameraden begraven of geëxecuteerd worden. De foto’s die vooral tot de verbeelding spreken zijn de ontmoetingen met echte kuikentjes of die waarin de opperschurk Darth Vader geportretteerd wordt als rockster. In die laatste reeks lijken de stillevens van Batin het meest realistisch en doen de festivalachtige scènes denken aan de zonnige zomerhit van vorig jaar: Get Lucky van Daft Punk en Pharrell Williams.