Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Conflict Oekraïne: vijftien nieuwe namen op sanctielijst EU

Een pro-Russische activist staat bij een barricade buiten het door separatisten bezette politiegebouw in Slavjansk.
Een pro-Russische activist staat bij een barricade buiten het door separatisten bezette politiegebouw in Slavjansk. Foto AFP/ Kirill Koedriavstev

De Europese Unie heeft vijftien nieuwe namen toegevoegd aan de sanctielijst vanwege het conflict in Oekraïne. Op de lijst staan onder anderen generaal Valeri Gerasimov, de Russische legerleider, en luitenant Igor Sergun, hoofd van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. De sancties betreffen reisverboden en de bevriezing van tegoeden.

Ook op de lijst staan Dimitri Kozak, een Russische vicepremier en verschillende pro-Russische separatistische leiders uit de oostelijke Oekraïense steden Loegansk en Donetsk. Inmiddels staan er 48 Russische en pro-Russische personen op de EU-sanctielijst.

De allereerste sancties van de EU tegen Rusland kwamen naar aanleiding van de annexatie van schiereiland de Krim, afgelopen maand. De EU en de VS beschuldigen Rusland er nu van de situatie in Oost-Oekraïne te destabiliseren en volgens de NAVO heeft Rusland zo’n 40.000 man troepen net over de Oekraïense grens gestationeerd en zou het land Oekraïne, als het dat wil, heel snel kunnen binnenvallen.

VS kwam gisteren met uitbreiding

De toevoegingen aan de sanctielijst komen een dag na eenzelfde actie van de Verenigde Staten. Die breidden gisteren hun sanctiepakket uit. Aan de lijst van de VS werden onder anderen zeven Russische regeringsfunctionarissen en zeventien bedrijven die banden hebben met president Vladimir Poetin toegevoegd.

Rusland: zo komt er geen stabilisering

Rusland heeft afkeurend gereageerd op de nieuwe sancties van de EU, meldt persbureau Reuters. In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de EU “onder de plak” zit bij de VS. De sancties zullen niet helpen de situatie in Oekraïne te stabiliseren en de EU zou zich moeten schamen:

“In plaats van de clique in Kiev te dwingen om met het zuidoosten van Oekraïne om de tafel te gaan zitten om de toekomstige structuur van het land te bespreken, volgen onze partners Washington met nieuwe onvriendelijke gebaren gericht op Rusland.”

Maar hebben die sancties wel zin?

De vraag blijft steeds of de huidige sancties Rusland wel daadwerkelijk kunnen deren. NRC-medewerker Caroline de Gruyter schreef eerder deze maand (€) dat er indirect volgens analisten wel degelijk schade voor Rusland is:

“Op het eerste gezicht lijken de sancties die de Europese Unie en de VS in maart tegen Rusland hebben ingesteld, weinig directe schade aan te richten. Maar indirect, zeggen analisten, is die schade er wel degelijk. Investeerders wachten af, kredieten worden duurder, de Russische centrale bank moet diep in de buidel tasten om de roebel stabiel te houden.”

“Het is eerder het vooruitzicht op méér sancties dat Rusland de afgelopen weken heeft gedestabiliseerd, dan de sancties zelf”, citeert De Gruyter in het stuk Anders Aslund, een Zweed bij het Amerikaanse Peterson Institute, gespecialiseerd in de Russische economieën.

Maar even terug naar vandaag: de aandelen in Rusland zijn vanochtend juist verder aangetrokken, meldt persbureau Reuters. Dit komt doordat de sancties, gisteren aangekondigd door de VS, volgens investeerders minder ernstig waren dan vooraf verwacht.