Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Antidepressiva gevaarlijk voor jeugd

Foto ANP / Lex van Lieshout

Antidepressiva in hoge doseringen kunnen zelfmoordneigingen bij jongeren flink vergroten. Dat schrijven Amerikaanse epidemiologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Ze baseren zich op een grote Amerikaanse studie (ruim 160.000 deelnemers) naar deze zogeheten ssri’s, serotonine-heropnameremmers. Jongeren tussen de 10 en 24 jaar die een hoge dosis antidepressiva kregen voorgeschreven, vertoonden twee keer zo vaak suïcidaal gedrag als leeftijdgenoten die een standaarddosis antidepressiva kregen.

Risico alleen bij jongeren onder de 24

In de ‘hoge dosis’-groep loopt 1 op de 150 gevaar zichzelf iets aan te doen. Het verhoogde risico bestaat alleen bij jongeren onder de 24. Bij volwassenen tussen 25 en 64 in de studie was geen verschil tussen de doseringen. Bij hen waren zelfmoordneigingen veel minder aanwezig.

Al in 2006 waarschuwde de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA voor een verhoogde kans op zelfmoord onder jongeren bij gebruik van bepaalde ssri’s. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert om dezelfde redenen deze middelen niet voor te schrijven aan jongeren onder de 18 jaar.

Als artsen antidepressiva aan jongeren voorschrijven, moeten ze volgens de onderzoekers beginnen met een lage dosering, en het welzijn van hun patiënten goed in de gaten houden.