Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Amsterdam

Als mantelzorger bezoek ik mijn 87-jarige voormalige buurman in een Brabants verpleeghuis. Twee jaar geleden werd hij opgenomen met alzheimer. Meestal vind ik hem in de huiskamer of in zijn bed. Vandaag is hij spoorloos, toch bizar – de sloten van de afdeling zijn voorzien van voor hem onbekende codes. Uiteindelijk vind ik hem: hij ligt in het bed van een vrouwelijke medebewoner. Zij zit in een hoekje onverstoorbaar te breien. Ik verontschuldig mij voor zijn gedrag en neem hem mee de gang op. Achter mij hoor ik: „Geeft niks hoor, ik kom uit Amsterdam, ik heb al van alles meegemaakt.”

Mieke Kerkhof