Nieuwe sancties tegen Rusland na niet nakomen afspraken

Poetin (links) met de Igor Sechin, topman van het Russische bedrijf Rosneft. Sechin staat op de lijst met personen die vandaag sancties van de VS opgelegd kregen.
Poetin (links) met de Igor Sechin, topman van het Russische bedrijf Rosneft. Sechin staat op de lijst met personen die vandaag sancties van de VS opgelegd kregen. Foto Reuters / Maxim Shemetov

Rusland heeft zich niet gehouden aan de onlangs gemaakte afspraken die de crisis in Oekraïne zouden moeten oplossen. Dat vinden de Verenigde Staten, die daarom vandaag nieuwe sancties instelden.

Uit de verklaring van het Witte Huis:

“The United States has taken further action today in response to Russia’s continued illegal intervention in Ukraine and provocative acts that undermine Ukraine’s democracy and threaten its peace, security, stability, sovereignty, and territorial integrity. (…) Since April 17, Russia has done nothing to meet its Geneva commitments and in fact has further escalated the crisis.”

Het gaat om strafmaatregelen tegen zeven Russische regeringsmedewerkers en zeventien bedrijven (dit zijn ze) die banden hebben met Poetin. Hun tegoeden worden bevroren en ze mogen de VS niet meer in.

“Het doel is niet om achter Poetin zelf aan te gaan”, zei Obama eerder.

“We willen invloed uitoefenen op de manier waarop hij denkt over zijn handelen in Oekraïne en hoe dat op lange termijn van invloed kan zijn op de Russische economie.”

Obama zei gisteren dat de Verenigde Staten steeds sterker komen te staan als Poetin eenmaal inziet dat de wereld zich verenigt tegen Rusland.

De Europese Unie overweegt ook meer sancties in te stellen tegen Moskou. In Brussel wordt vandaag gesproken over het uitbreiden van de strafmaatregelen. De verwachting is dat er tegen nog eens vijftien mensen sancties worden ingesteld, aldus een bron in Brussel tegen persbureau AP.