Vlak voor zijn ontvoering werkte Vice-journalist in Oekraïne aan deze repo

Vice-journalist Simon Ostrovsky werd begin vorige week ontvoerd door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij werd donderdag vrijgelaten na vier dagen vast te hebben gezeten in Slavjansk. Gisteravond zette Ostrovsky de reportage online waaraan hij werkte vlak voordat hij werd ontvoerd, een interview met twee Russische kozakken in de stad Kramatorsk.

Volgens Vice is de video het eerste bewijs dat Russische separatisten en Rusland samenwerken in Oekraïne. In het filmpje spreekt Ostrovsky met twee kozakken, die zeggen in Oekraïne te zijn als “vrijwilligers”. Een van hen zegt dat “onze kozakkenbroeders om hulp hebben gevraagd” en dat ze daarom in het land zijn. Ze zeggen geen onderdeel te zijn van de Russische speciale eenheden.

Gedoe om Russische ‘mannetjes’ in Oekraïne

Er is al enige tijd discussie over de aanwezigheid van gewapende “groene mannetjes” in het oosten van Oekraïne. Zij spelen een rol bij de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische separatisten. Het zouden mensen met Russische banden zijn, zo meldde The New York Times vorige week. Dat zou volgens de Amerikaanse regering uit verschillende foto’s blijken. Deze beweringen werden later alweer enigszins ingetrokken.

Rusland ontkent tot nu toe dat het in Oekraïne actief is. De site UkrainianPolicy kwam vorige week met een nieuwe onthulling, op basis van profielen op sociale media: het zijn kozakken.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De ‘groene mannetjes’ in #Oekraine geïdentificeerd via hun Russische Facebook – kijk maar! http://t.co/po6JLxCu9W http://t.co/4bmLUj78FW

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets zei over de kozakken eerder dat ze speciale rechten hebben. Zo mogen ze wapens dragen:

“Maar ze zijn meer van de show. Vaak gaan ze in vol ornaat over straat. De vraag is nu wat hun rol is geweest bij de bezettingen.”

Ostrovsky zat vier dagen vast

Nog even terug naar Ostrovsky. Die werd, samen met enkele andere journalisten, tegengehouden door pro-Russische separatisten. Hij zou verdacht zijn geweest van “slechte activiteiten”, maar verdere uitleg werd niet gegeven. Vorige week donderdag werd hij vrijgelaten, hij verkeerde in goede gezondheid.

Twitter avatar SimonOstrovsky Simon Ostrovsky I’m out and safe. Thank you all for your support. Had no idea I had so many good friends.

Bekijk meer video’s van Vice vanuit Oekraïne in deze afspeellijst.