Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland, Oekraïne en EU gaan praten over gasschulden

Een gaspijpleiding van Eurostream in Slowakije, in de buurt van de grens met Oekraïne.
Een gaspijpleiding van Eurostream in Slowakije, in de buurt van de grens met Oekraïne. Foto EPA / Ivan Fleischer

Oekraïne, Rusland en de Europese Unie gaan met elkaar praten over de gasschulden van Oekraïne. Eurocommissaris Günther Oettinger heeft daarover een akkoord bereikt met de Russische minister voor Energie.

De driedaagse vergadering gaat vrijdag van start in Warschau. Rusland wilde eigenlijk dat de gesprekken vandaag zouden beginnen in Moskou, schrijft persbureau Reuters.

Oekraïne is als doorvoerland en consument van Russisch gas afhankelijk van de welwillendheid van Moskou. President Vladimir Poetin heeft al gewaarschuwd dat de gastoevoer helemaal wordt stilgelegd als Oekraïne zijn gasschulden niet afbetaalt. Dit zou ook de Europese consument voelen; een deel van het Russische gas is immers bestemd voor de EU. Kiev staat voor zo’n 1,5 miljard euro in de schuld bij Moskou.