Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gewonden bij pro-Oekraïense demonstratie in Donetsk

Pro-Russische betogers vallen pro-Oekraïense demonstranten aan.
Pro-Russische betogers vallen pro-Oekraïense demonstranten aan. Foto Reuters / Marko Djurica

Bij een demonstratie in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn vandaag ten minste vijf gewonden gevallen. De pro-Oekraïense betoging werd opgeschud door explosies die waarschijnlijk werden veroorzaakt door stungranaten, meldt persbureau Reuters. De demonstranten gingen daarnaast op de vuist met pro-Russische activisten.

In de industriestad gingen zo’n tweeduizend mensen de straat op om te protesteren tegen de onrust in het oosten van Oekraïne. Op niet geverifieerde beelden is te zien hoe de demonstratie volledig uit de hand loopt. Naast de (niet dodelijke) stungranaten, werd met stenen gegooid en hadden mensen messen en knuppels bij zich.

De situatie in het oosten en zuiden van Oekraïne is al weken gespannen. Pro-Russische separatisten bezetten gebouwen en werpen barricades op. Volgens de Oekraïense en de Amerikaanse regering krijgen zij politieke en militaire steun van Rusland. Duidelijk is dat de activisten worden bijgestaan door professionele, gewapende “groene mannetjes” die in lijn handelen met de Russische retoriek.

Akkoord van Genève

Een in Genève gesloten akkoord tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie dat moest leiden tot deëscalatie, lijkt op niets uit te lopen. Er is bijvoorbeeld nog niets gedaan met de afspraken gewapende groepen te ontwapenen en bezette overheidsgebouwen te ontruimen.

In het akkoord staat dat het Kremlin zijn invloed moet gebruiken om ervoor te zorgen dat separatisten uit de gebouwen in Oost-Oekraïne vertrekken. Dat is niet gebeurd; er zijn sindsdien zelfs waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) opgepakt. Volgens een Russische gezant heeft het Westen “extreem onverantwoordelijk” gehandeld door militaire waarnemers naar het oosten te sturen.

Sancties tegen Rusland uitgebreid

Het niet nakomen van de afspraken uit Genève was voor de Verenigde Staten reden om vandaag nieuwe sancties in te stellen tegen Rusland. De strafmaatregelen gelden tegen zeven Russische regeringsmedewerkers en zeventien bedrijven die banden hebben met Poetin. Hun tegoeden worden bevroren en de medewerkers mogen de VS niet meer in.

De Europese Unie heeft vijftien Russen en Oekraïners toegevoegd aan de lijst van mensen tegen wie sancties gelden. Het totaal staat nu op 48.