Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Ex-vrouw van Dutroux is spoorloos’

Een archieffoto van Michelle Martin.
Een archieffoto van Michelle Martin.

De ex-vrouw van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, Michelle Martin, zou onvindbaar zijn. Dat meldt de Franstalige krantengroep Sudpresse vanavond. De kloosterorde waar zij hoort te verblijven zou geen uitspraken willen doen over haar huidige verblijfplaats.

De vader van een van de slachtoffertjes van het koppel Dutroux-Martin, Jean Lambrecks, zegt tegenover Sudinfo.be dat hij bezorgd is. Hij vreest dat niemand weet waar ze is, terwijl het de bedoeling is dat ze in de gaten wordt gehouden. Inwoners van Malonne, waar Martin sinds haar vrijlating in 2012 woonde in een klooster van de Arme Klaren, zouden hem hebben hebben verwittigd dat Martin al een tijd niet is gezien.

Update 22.12: De zusters van het klooster van de Arme Klaren in Malonne spreken tegen dat Martin spoorloos is. Een van de zusters zou tegenover het persbureau Belga hebben laten weten dat het niet de taak is van het klooster Martin te bewaken.

Medeplichtig aan ontvoering en moord

Dutroux ontvoerde jarenlang jonge meisjes om ze te verkrachten en te filmen. Hij sloot ze op in de kelder. Martin wist ervan en is sinds de zaak in 1996 aan het licht kwam een van de meeste gehate vrouwen van België. Vier van de slachtoffers - An, Eefje, Julie en Mélissa - vonden de dood. Julie en Mélissa overleden doordat Martin ze geen eten gaf toen Dutroux in de gevangenis was beland.

Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel voor medeplichtigheid aan ontvoering en moord. Ze zat uiteindelijk zestien jaar in de gevangenis. Eind 2003 scheidde ze vanuit de gevangenis van Dutroux. Martin is inmiddels gelovig en zou in de gevangenis evangelisatiewerk hebben gedaan. Ze werd vervroegd vrijgelaten onder de voorwaarde dat ze zich zou terugtrekken in een klooster.