Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Alarm om lek in Internet Explorer voor XP-gebruikers

De Amerikaanse en de Britse overheden ontraden voorlopig het gebruik van Internet Explorer voor XP-gebruikers. Ze waarschuwen voor een veiligheidslek in de webbrowser van Microsoft en raden aan alternatieven te gebruiken totdat de zogenoemde bug is opgelost.

De Amerikaanse en de Britse overheden ontraden voorlopig het gebruik van Internet Explorer voor gebruikers van Windows XP. Ze waarschuwen voor een veiligheidslek in de webbrowser van Microsoft en raden aan alternatieven te gebruiken totdat de zogenoemde bug is opgelost. Het gaat om het eerste grote beveiligingsprobleem sinds Microsoft eerder deze maand is gestopt met veiligheidsupdates voor Windows XP.

Het gat in de beveiliging werd zaterdag ontdekt, melden persbureaus AP en Reuters. Hackers kunnen via een malafide webpagina de volledige controle krijgen over een computer. De kwetsbaarheid geldt voor versies 6 tot 11 van de webbrowser. Volgens technologieredacteur Marc Hijink zullen er meer van dit soort lekken volgen:

“Dit is de eerste in een lange reeks lekken waar XP gevoelig voor zal blijken, nu het systeem onbeschermd is.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ziet voor Nederlandse gebruikers geen groot risico voor het gebruik van Internet Explorer en adviseert niet om een andere webbrowser te gebruiken. Een woordvoerder:

“Er worden regelmatig kwetsbaarheden geconstateerd in browsers. Daar komt bij dat het voor gebruikers heel ingrijpend is om telkens een nieuwe browser te installeren.”

Computers die nog werken op het dertien jaar oude besturingssysteem zijn nu onbeschermd. Internet Explorer is op pc’s en laptops de meest gebruikte webbrowser (55 procent van het wereldwijde marktaandeel), hoewel het marktaandeel sinds de piek twaalf jaar geleden is afgenomen. XP heeft in Nederland nog een marktaandeel van 7,4 procent. Wereldwijd is dat zo’n dertig procent.