Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Doodstraf voor 683 aanhangers Moslimbroederschap

Leider van de Moslimbroederschap Mohammed Badie en Salah Soltan, vooraanstaand lid, tijdens een bijeenkomst in de rechtbank in Kairo op 1 april.
Leider van de Moslimbroederschap Mohammed Badie en Salah Soltan, vooraanstaand lid, tijdens een bijeenkomst in de rechtbank in Kairo op 1 april. Foto AP / Mohammed Abu Zaid

De Egyptische rechter heeft 683 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Eén van hen is leider Mohammed Badie. Dat meldt persbureau AP.

De mannen waren aangeklaagd voor hun rol bij de gewelddadige protesten die vorig jaar uitbraken. Aanleiding voor de demonstraties was de gewelddadige wijze waarop de veiligheidsdiensten na de val van president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, protestkampen van de Broederschap uiteensloegen. Dat geweld kostte 14 augustus aan honderden mensen het leven.

Bij 492 van de 529 in maart ter dood veroordeelden van de Moslimbroederschap is de straf omgezet in levenslang, meldt persbureau AFP. Over dat proces werd schande gesproken door advocaten en mensenrechtenorganisaties. Noch de verdediging, noch de openbaar aanklager zou kans hebben gekregen hun zaak te verdedigen.

Grootste massaproces in jaren

Volgens de VN gaat het om het grootste massaproces in de recente geschiedenis. Sinds de afzetting van president Morsi op 3 juli vorig jaar is Egypte een klopjacht begonnen op de aanhangers van zijn Moslimbroederschap, schreef onze correspondent Gert van Langendonck eerder in nrc.next (€):

“De groep geldt nu officieel als een terroristische organisatie. Hoeveel mensen de voorbije negen maanden zijn gearresteerd is niet met zekerheid te zeggen. Wiki Thawra, een groep die zich beroept op de revolutie van 2011, maakt gewag van meer dan 21.000 arrestaties.”

Ook 6 april-beweging verboden

Ook de 6 april-beweging, een groep jongeren die aan het begin stond van de opstand waardoor president Hosni Mubarak ten val werd gebracht, is door de rechter verboden. Dat meldt persbureau AFP. De beweging houdt zich momenteel vooral bezig met protest tegen het militaire regime. Volgens de rechter brengt de beweging het land te schande en wordt aan samenzwering gedaan met buitenlandse organisaties.