Vrijwel zeker tweede ronde presidentsverkiezingen Afghanistan

De overgebleven twee kandidaten volgens de voorlopige uitslag: links Ashraf Ghani, rechts 'koploper' Abdullah Abdullah.
De overgebleven twee kandidaten volgens de voorlopige uitslag: links Ashraf Ghani, rechts 'koploper' Abdullah Abdullah. Foto AFP/ Wakhil Kohsar

Heel verrassend is het niet meer te noemen, maar vandaag is bekend geworden dat de Afghaanse verkiezingsstrijd vrijwel zeker alleen nog maar zal gaan tussen Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani. Zij hebben volgens de voorlopige uitslag van alle stemmen in de eerste ronde de meeste stemmen behaald. Geen van beiden heeft echter meer dan 50 procent van de stemmen, dus er komt een tweede ronde.

Voorafgaand aan de verkiezingen van 5 april werden Abdullah en Ghani al gezien als dé twee kanshebbers om huidig president Hamid Karzai op te volgen. Na de eerste reeks voorlopige uitslagen van de eerste ronde werd dit beeld bevestigd. Nu heeft Abdullah volgens de nieuwste telling 44,9 procent behaald, Ghani 31,5 procent.

De voornaamste afvaller is Zalmai Rassoul, de kandidaat die het dichtst bij Karzai stond. Hij kwam tot 11,5 procent van de stemmen. Karzai had voorafgaand aan de verkiezingen geen voorkeur uitgesproken, maar het was algemeen bekend dat die naar Rassoul uitging.

De tweede ronde staat voorlopig gepland voor 7 juni, meldt persbureau Reuters. De definitieve resultaten van de eerste ronde volgen eerst nog op 14 mei.

Wie zijn de twee overgebleven kandidaten?

Abdullah Abdullah:

Hij is: oogarts, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, presidentskandidaat in 2009, half Pashtun, half Tadzjiek
Partij: Nationale Coalitie van Afghanistan
Wat kan het land van hem verwachten? Hij zou een verenigende rol kunnen spelen in Afghanistan, waar etnische conflicten snel opspelen, volgens analisten, schreef onze correspondent Joeri Boom begin april in NRC Handelsblad.

Ashraf Ghani:

Hij is: als cultureel antropoloog afgestudeerd aan Columbia University, ex-minister van Financiën en oud-werknemer van de Wereldbank, presidentskandidaat in 2009
Partij: Onafhankelijk
Wat kan het land van hem verwachten? Volgens correspondent Boom staat hij het dichtst bij de westerse waarden:

“Maar hij heeft geen eigen hechte etnische of tribale achterban. Dat heeft hij deels proberen te ondervangen door de voormalige (beruchte) Oezbeekse krijgsheer Abdul Rasheed Dostum als zijn kandidaat voor het vicepresidentsschap aan te stellen. Maar dat kan veel etnische Pashhtun, Ghani’s eigen etnische groep juist weer afschrikken.”

Lees ook: Historische machtswissel in Afghanistan: vier vragen over de verkiezingen