Vastgoedhandelaar Paarlberg uiterlijk 1 september uitgeleverd door Frankrijk

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg eerder in de rechtbank in Haarlem tijdens een regiezitting.
Zakenman Jan-Dirk Paarlberg eerder in de rechtbank in Haarlem tijdens een regiezitting. Tekening ANP / Comic House / Aloys Oosterwijk

De veroordeelde vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg mag tot uiterlijk 1 september in Frankrijk blijven om te herstellen van een medische behandeling. Daarna moet hij zich melden in Nederland, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Paarlberg is tot vier jaar cel veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, oplichting en het witwassen van miljoenen die door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder van Willem Endstra werden afgeperst.

Paarlberg werd eind februari opgepakt in zijn huis bij Saint Tropez in Zuid-Frankrijk, maar een dag later werd hij alweer vrijgelaten. Wel moet Paarlberg zich iedere week melden op het lokale politiebureau, waar ook zijn paspoort in een kluisje bewaard wordt.

De veroordeling van Paarlberg werd in februari definitief nadat de Hoge Raad zijn cassatieverzoek verwierp. De vastgoedhandelaar, onder meer eigenaar van kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen, moet ook nog 25,6 miljoen euro aan justitie betalen, in het kader van het afpakken van crimineel vermogen. Paarlberg heeft nog een omvangrijke portefeuille vastgoed door heel Nederland.

Hij is bijvoorbeeld eigenaar van de Euromast. Geruchten in de vastgoedwereld dat de huur van deze gebouwen sinds begin dit jaar ook rechtstreeks naar justitie om zijn schuld af te betalen, worden door een woordvoerder van het Openbaar Ministerie ontkend. Wij hebben alleen beslag gelegd op bezittingen, aldus het OM, niet op geldstromen.

Lees ‘Vastgoedrijk Paarlberg in verval’ in NRC Weekend (€).