Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Koningsdag 2015

Youp

Dus de koning wil een ander soort feestje. Ik snap dat wel. Toen hij klein was moest hij bij zijn oma uren op het bordes staan om te kijken naar het slaapverwekkende defilé. Hij zag dan hoe het krapuul zelfgebreide pannenlappen, niet te knagen appeltaarten en van luciferhoutjes in elkaar geflanste kerktorens op de trappen achterliet. Na afloop verdween de hele zooi in een grote container die al dagen achter het paleis klaarstond. Wim Sonneveld heeft daar ooit een onvergetelijke conference over gehouden. Maar op die manier kreeg Alex wel een mooi beeld van de doorsnee onderdaan. En daar werd het kleine prinsje niet vrolijker van. Zeker niet als hij het denigrerende commentaar van zijn opa erbij hoorde. Wat had die een gezonde hekel aan die mensen.

Toen zijn moeder het voor het zeggen kreeg moest hij met de hele familie ieder jaar het platteland op en met allerhande boerenkinkels in de kleinste gehuchten pleepotten werpen of met bierpullen sjoelen. Dit alles onder het toeziend oog van een bloednerveuze bibberburgemeester wiens ambtsketen hij dagen daarna nog hoorde rinkelen. Dit jaar is dat echt voor het laatst geweest. Amstelveen, met stip de allersaaiste gemeente van ons land, had de eer. Maar wat nu? De koning wil echt iets anders. Iets meer tweeduizendnu.

Diverse media hebben het volk geraadpleegd en dat wil het liefst het defilé van Juliana terug. Mij lijkt het leuk, maar ik vrees dat het echt te vintage is. Vals volksverlangen naar beelden uit het Polygoonjournaal. Dat soort dingen wil men altijd. Toen was geluk heel gewoon. Moeder, ik wil bij de Revue. Maar dat moeten wij niet willen.

Ik heb een beter idee. Ik denk meer in carnaval! Ik zie een optocht op het water. Een variant op de gay-pride, de jaarlijkse Amsterdamse nichtenparade in bootjes. Die kan elk jaar in iedere stad met een beetje water. Hoe we dat doen? Simpel. Lexie gaat met uitsluitend vrouw en kinderen (dus zonder al die tweedehands Van Vollenhoventjes) ergens op een ponton staan en een bonte stoet van idiote bootjes komt in hoog tempo langs. En dan geen juichende homo’s, maar een afspiegeling van de huidige maatschappij. Geen suf kantklossen of bloemschikken, maar Nederland 2014. Dus daar mogen wel een of twee nichtentobbes tussen, maar verder gewone boten. Alles met een vette knipoog.

We beginnen een stoomboot met een Sint zonder Pieten. Dan een zeeroversschip met hooligans die dusdanig in rook zijn gehuld dat je niet ziet van welke club ze zijn, waarachter ronkende waterscooters van diverse motorclubs die elkaar op het water afslachten. Dan een bootje met een kickboxer ernstig in discussie met Einstein, Schopenhauer en Voltaire. En daar achter hun middelvinger opstekende bankiers met uitpuilende geldzakken met in hun kielzog een bootje met blinde accountants die heel hard lachen naar het verbaasde volk op de kant. Dan een lek bootje met spartelende bejaarden en gehandicapten die langzaam verzuipen en uiteraard is er ook een bootje met minister Ivo Opstelten die naarstig naar oude bonnetjes zoekt plus een zeilboot met een beetje bolle staatssecretaris en een paar uitgeprocedeerde asielzoekers die zich net in de mast verhangen hebben. Dit bootje sleept een vaartuig voort waarin een Limburgse integriteitscommissie onder leiding van Jos van Rey zit te bidden. Dan het salonbootje van Jort Kelder met daarin een als nicht uitgedoste Rutte in dialoog met Poetin, die met een Kalasjnikov gericht schiet op andere boten. Dit alles wordt gevolgd door een roze sloepje van de verboden pedovereniging Martijn met bisschop Gijsen aan het roer en Joris Demmink in het kraaiennest. Hier achter een boot vol comazuipende jongeren en een praam vol Marokkanen met daarachter een Minder, Minder krijsende Mozart wiens bemanning tijdens de tocht een voor een het zinkende schip verlaat, dan een schip met een door Edwin de Roy van Zuydewijn in de boeien geslagen Beatrix en de bonte stoet wordt afgesloten met de als matrozen verklede Toppers. René, Gerard en Jeroen die uitbundig zeemansliedjes zingen, terwijl Gordon mokkend op de voorplecht zit. Hij heeft ruzie. Met wie? Met iedereen.

Volgens mij hebben we dan een vrolijke Koningsdag. Eentje waar we allemaal wat aan hebben. Wat zal die familie opgelucht zijn!