Financiële constructies bij FC Twente om schuld te verlagen

Overzicht van het stadion De Grolsch Veste van voetbalclub FC Twente.
Overzicht van het stadion De Grolsch Veste van voetbalclub FC Twente. Foto ANP / Peter Lous

De financiële situatie bij FC Twente was begin dit jaar zo acuut dat de voetbalclub een direct liquiditeitsprobleem had waardoor spelerssalarissen niet meer konden worden betaald. Om de betalingsproblemen op te lossen en de schuld te verlagen bedacht de club bijzondere financiële constructies. Daarmee zijn inkomsten uit de toekomst naar voren gehaald.

Dat gebeurde op twee manieren, zo bevestigt Arjan Hoop, bankier en onbezoldigd adviseur van de club. Twente verkocht begin dit jaar een deel van de inkomsten uit toekomstige transfers aan investeringsmaatschappij Doyen Sports. Dat leverde 5 miljoen euro op voor lopende zaken en investeringen.

In dezelfde periode is een deel van toekomstige televisierechten verkocht aan een groep van elf investeerders die zich ‘de vrienden van Twente’ noemt. Hiermee kon de schuld worden verlaagd, en daarmee ook de rentelast. Twee clubbestuurders – Joop Munsterman en Aldo van der Laan – behoren tot deze groep investeerders.

Deze vriendenclub heeft FC Twente voor de bouw van het nieuwe stadion in 2008 een bedrag van 16 miljoen euro geleend. Twente moest deze lening vanaf 2014 terugbetalen. Het ging om aflossingen van 1,6 miljoen euro op jaarbasis. Omdat Twente veel heeft geïnvesteerd in het stadion en de trainingsfaciliteiten, heeft de club moeite om de schulden terug te betalen. Daarom is een constructie bedacht.

KNVB maakt zich zorgen om hoge schuld FC Twente

FC Twente heeft een deel van de inkomsten uit de televisierechten verkocht aan beleggingsmaatschappij FCI, die wordt gefinancierd door dezelfde vriendenclub. Voor een bedrag van 12 miljoen euro krijgt deze beleggingsmaatschappij voor een periode van 6 jaar ieder jaar gegarandeerd een bedrag van 2,2 miljoen euro uitgekeerd. FC Twente lost met deze 12 miljoen het grootste deel van de schuld af die de club heeft bij de vriendenclub.

De licentiecommissie van de KNVB maakt zich zorgen over de hoge schuld van FC Twente. De club werd jarenlang ingedeeld in categorie 3; financieel heel gezond. Eerder deze week hintte voorzitter Munsterman er in een interview bij Nieuwsuur op dat de club in categorie 1 terechtkomt en onder curatele van de KNVB komt te staan.

Lees ook ‘Toveren met miljoenen bij FC Twente’ in NRC Weekend (€).