Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zie welke camera’s je in de gaten houden met deze app voor Google Glass

Foto AFP / Nicholas Kamm

Google Glass als hoeder van de privacy. Ironie? De app Watch Your Privacy, gemaakt door de Nederlandse nieuwe-media-kunstenaar Sander Veenhof, vertelt je precies waar in de buurt camera’s hangen. Zo kun je in de gaten houden uit welke hoek je in de gaten wordt gehouden.

De app maakt gebruik van Layar, software voor augmented reality (wiki) van Nederlandse makelij. Te zien is waar camera’s hangen (gebaseerd op open data) en welke hoek ze in beeld brengen. Zo worden de camera’s, waar je normaal achteloos langs loopt, onderdeel van je blikveld. Wie geen moeite heeft met cameratoezicht kan dat aangeven – een ruimere definitie van ‘veiligheidszone’ is ingebouwd.

Niet alleen het cameratoezicht wordt in beeld gebracht, maar ook andere gebruikers van Google Glass. Juist: jouw eigen gps-gegevens worden óók geüpload. Nog meer ironie.

App met een knipoog

Het is een app met een knipoog, vertelt Veenhof (40), die zichzelf omschrijft als éénpersoons researchlab.

“De app geeft de illusie van een privacyoplossing, maar tegelijkertijd lever je ook privacy in. Dus het heeft een dubbele laag.”

Veenhof werkt op het kruisvlak tussen technologie en kunst. Hij verwierf bekendheid met kunstprojecten in augmented reality, zoals het virtuele festival ‘Zo niet dan toch’ in Amsterdam-Noord. Ook bedacht hij, als grapje, een ouderwetse screensaver voor Google Glass, omdat bij de presentatie van de Google-uitvinding werd gedaan “alsof de hele wereld altijd fantastisch is”, maar er heel vaak ook gewoon “helemaal niks” gebeurt.

Op het moment dat hij vragen beantwoordt, zit hij op de fiets. Op weg naar “een technische doorloop in Amstelveen”, zegt hij. “Ik mag morgen een bril op de neus van Willem-Alexander zetten.” Een augmented-realitybril, voor een kunstproject ter ere van Koningsdag.

‘Bril kan ook oplossing voor het probleem zijn’

Het idee voor Watch Your Privacy is ontstaan door de hevige discussie over privacy en Google Glass, vertelt Veenhof.

“Er wordt veel over gediscussieerd en er zijn vrij veel mensen die stelling nemen: Google Glass is een privacyprobleem. Maar voor mij zelf, als maker, is het een manier om mooie dingen te ervaren. Ik heb er dus baat bij dat dit experiment niet vroeg wordt beëindigd. Met deze app laat ik zien dat de bril ook een oplossing voor het probleem kan zijn. Het is een productievere manier om te kijken wat je ermee kunt doen dan alleen maar roepen dat het een gevaar is. De app is een mooi voorbeeld van wat er allemaal kan. Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort toepassingen komen.”

Over vijf jaar iedereen een Google Glass?

Veenhof vindt augmented reality een boeiend fenomeen. “Je gaat de werkelijkheid in, de digitale wereld achtervolgt je eigenlijk. Over vier, vijf jaar is het gemeengoed geworden. Dan wordt de toevoeging ‘augmented’ niet eens meer genoemd.”

De kunstwereld heeft moeite met schermpjes, zegt Veenhof. Te technisch. Maar technische kunst hoeft volgens hem geen vertaling te zijn van fysieke kunst - het kan ook op een andere manier. De app Watch Your Privacy is daar volgens hem een voorbeeld van.

“Ik vind het fascinerend dat de digitale wereld nu niet meer alleen via een beeldscherm is te betreden. Je behoudt de connectie met de wereld. De hele wereld is nu programmeerbaar. Dat biedt makers veel mogelijkheden.”