Wie kregen er vandaag een lintje? Zoek het hier op

Lintjes in de Nieuwe Kerk die worden uitgedeeld door burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam tijdens de jaarlijkse lintjesregen.
Lintjes in de Nieuwe Kerk die worden uitgedeeld door burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Foto ANP / Evert Elzinga

Wie kregen er dit jaar een lintje? In elk geval dierenvriend Martin Gaus en danseres Penney de Jager. Ook filmcomponist Laurens van Rooijen en acteur Paul Haenen, bekend als zowel Bert als Grover als Margreet Dolman, werden koninklijk onderscheiden.

Laurens van Rooijen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een hoger en zeldzamer onderscheiding dan de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn internationaal bekende pianospel en eigen composities die hij maakte voor films en orkesten. Hij maakte zo’n 45 cd’s en schreef verschillende pianoboekjes. Ook kunstschilder Henk Helmantel en museumdirecteur Karel Schampers kregen een lintje.

Maar er werden ook heel veel lintjes uitgedeeld - de meeste zelfs - aan mensen die niet zo bekend zijn. Vrijwilligers, mensen die zich inzetten voor de maatschappij. Weten wie dat zijn? Zoek hieronder in de zoekmachine op achternaam, soort onderscheiding, jaar en woonplaats. Misschien zitten er bekenden tussen.

    • Mirjam Remie