Vrijgelaten piraten vragen asiel aan - VVD: onacceptabel

Mariniers patrouilleren vanuit de lucht in het gebied rond Somalië in het kader van de operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om de piraterij te stoppen voor de Somalische kust.
Mariniers patrouilleren vanuit de lucht in het gebied rond Somalië in het kader van de operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om de piraterij te stoppen voor de Somalische kust. Archieffoto ANP / Evert-Jan Daniels

Drie Somalische piraten die voorwaardelijk worden vrijgelaten omdat tweederde van hun straf erop zit, hebben asiel aangevraagd in Nederland. Dat meldt het hof in Den Haag.

Het Haagse hof heeft geoordeeld dat de drie mannen die in hoger beroep veroordeeld zijn voor piraterij rechtmatig in Nederland zijn, omdat ze een eerste asielaanvraag in Nederland hebben lopen. Zolang daarop nog niet onherroepelijk beslist is, verblijven ze rechtmatig in Nederland.

De drie maakten onderdeel uit van een groep van negen Somaliërs die ook in hoger beroep veroordeeld werden tot 4,5 jaar cel voor piraterij in de Indische Oceaan bij Somalië in 2011. Nederlandse mariniers pakten hen toen op na een schotenwisseling; bij die actie werden twee piraten gedood. Welke partij verantwoordelijk is geweest voor het schietincident, kon niet meer worden vastgesteld.

Nederlandse cel voor piraat ingang tot europa

Berechting in Somalië is niet mogelijk vanwege geweld, corruptie en het ontbreken van een functionerend justitieel apparaat. Het Nederlandse OM hoopt met de processen “een voorbeeld te stellen” voor andere landen om zelf te vervolgen.

Een Nederlandse cel voor een Somalische piraat kan iets anders zijn dan straf: namelijk een ingang tot Europa. Eugene Kontorovich, jurist aan de Northwestern University in Chicago, die gespecialiseerd is in piraterij, zei eerder in NRC:

“Als ze vrijkomen, kun je ze niet zomaar uitzetten vanwege internationale verdragen. Ze zullen misschien geen verblijfsvergunning krijgen, maar al blijven ze illegaal, dat is voor de meeste Somaliërs zoiets als het winnen van de jackpot.”

VVD-Kamerlid Malik Azmani gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering vragen:

Twitter avatar MalikAzmani Malik Azmani Somalische piraten die op onze militairen vuren vragen asiel aan. Onacceptabel, schaamteloos, tuig zsm het land uit! http://t.co/nmRbNRMpUg

Lees ook:
- Voor piraten is cel toegang tot Europa
- Ontdek de wereld van Somalische piraterij in deze interactieve docu