Topman Ballast Nedam door justitie afgeluisterd

De bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, is in het voorjaar van 2012 door justitie afgeluisterd, terwijl hij geen verdachte was. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx.
Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx. Foto ANP / Lex van Lieshout

De bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, is in het voorjaar van 2012 door justitie afgeluisterd, terwijl hij geen verdachte was. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

In die periode deed het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar omkoping door de beursgenoteerde bouwer. In het kader van dat onderzoek tapten de opsporingsdiensten de telefoons van de topman en de telefoon van zijn vrouw af. Ook plaatsten ze afluisterapparatuur in zijn kantoor en auto.

Afluisteren uitzonderlijk

Dat blijkt uit justitiële documenten die deze krant heeft ingezien. Ballast Nedam (1,3 miljard euro omzet, 3.000 werknemers) bevestigt via een woordvoerder dat de topman inderdaad is afgeluisterd. Het is, voor zover bekend, uitzonderlijk dat een niet verdachte bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf zo uitvoerig is afgeluisterd in het kader van justitieel onderzoek.

Volgens de wet mag het wel. Sinds een wetswijziging in 2000 kunnen ook mensen worden afgeluisterd die zelf niet verdacht zijn, maar mogelijk wel contact hebben met verdachten of iets weten over het misdrijf.

Behalve topman Bruijninckx werd nog een hoge functionaris van Ballast Nedam International in het voorjaar van 2012 door justitie afgeluisterd. Hij was destijds wel aangemerkt als verdachte, maar inmiddels niet meer. Hij werkt nog steeds bij Ballast Nedam.

Onduidelijk wat afluisteren heeft opgeleverd

Wat het afluisteren heeft opgeleverd voor het onderzoek, wil het OM niet zeggen. Eind 2012 schikte Ballast Nedam voor 17,5 miljoen euro met het OM, vanwege het betalen van steekpenningen in Saoedi-Arabië en Suriname tussen 1996 en 2003. Daarvan deed het bedrijf in 2011 zelf aangifte bij Justie. Het OM startte daarop een onderzoek.

Met de schikking is de zaak voor Ballast Nedam gesloten. Wel loopt nog justitieel onderzoek naar een onbekend aantal verdachten. Zij hebben zich met de omkoping mogelijk persoonlijk verrijkt.

Bruijninckx wil niet persoonlijk reageren. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf het afluisteren een “ingrijpend middel” vindt, maar dat het het OM de inzet “kennelijk noodzakelijk” achtte.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.