Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Ook voormalig hulpbisschop Niënhaus schuldig aan misbruik’

Niënhaus op een archieffoto uit 1999.
Niënhaus op een archieffoto uit 1999. Foto ANP / Raymond Rutting

Naast bisschop Jo Gijsen is ook Jan Niënhaus schuldig aan seksueel misbruik. Dat bevestigt het Aartsbisdom in een verklaring na berichtgeving hierover in de Volkskrant. Hij is een voormalig hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht en titulair bisschop van Benda.

Volgens de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, die klachten van seksueel misbruik onderzoekt, is het aannemelijk dat Niënhaus zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik.

Kardinaal Eijk “verdrietig”

Het bisdom zegt in de verklaring:

“Kardinaal Eijk is verdrietig dat dit misbruik heeft plaatsgevonden en hoopt dat de gegrondverklaring van de klachten kan helpen in het helingsproces van de slachtoffers.”

Niënhaus was in de periode 1982 tot en met 1999 hulpbisschop in Utrecht. In 2000 overleed hij. Het misbruik heeft plaatsgevonden in de periode van midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig, toen Niënhaus eerst kapelaan was in Schalkwijk en Amersfoort en later leraar, conrector en rector op het kleinseminarie in Apeldoorn, zo schrijft de Volkskrant.