De hoop vervliegt – zoektocht kan jaren duren

De hoop dat het verdwenen Maleisische vliegtuig spoedig zal worden gevonden, vervaagt snel. De zoektocht op de bodem van de Indische Oceaan met een Amerikaanse Bluefin-21, een soort onbemande mini-onderzeeër, heeft de laatste twee weken niets opgeleverd.

Terwijl met name Australische woordvoerders, onder wie premier Tony Abbott, zich twee weken geleden nog optimistisch toonden, sprak een betrokken Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, vanmorgen van een zoektocht die zelfs nog wel jaren zou kunnen duren.

Op grond van enkele piepsignalen, die mogelijk afkomstig waren van de zwarte doos van vlucht MH370 was besloten in een bepaalde zone van de Indische Oceaan te zoeken. Nu die speurtocht vruchteloos is gebleven, zit er volgens de Amerikaanse functionaris weinig anders op dan een veel groter stuk van de Oceaan te onderzoeken. En dat kost veel tijd.

Het toestel verdween 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing, met 239 inzittenden.

Intussen hebben enkele tientallen familieleden van vermiste passagiers gedemonstreerd voor de Maleisische ambassade in Beijing. Ze eisen meer informatie over de gang van zaken.

De Australiërs hebben voor volgende week een nieuwe verklaring over de zoektocht aangekondigd. (AP, Reuters)