Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leden motorbendes niet meer ‘in vol ornaat’ welkom in Tilburg

Leden van Satudarah in 2012, net voor de begrafenis van een clublid dat omkwam bij een schietpartij.
Leden van Satudarah in 2012, net voor de begrafenis van een clublid dat omkwam bij een schietpartij. Foto ANP / Evert Elzinga

Leden van motorbendes mogen zich niet meer in vol ornaat in de binnenstad van Tilburg vertonen. Leren jassen en andere uitingen met de naam van een bende of afdeling erop zijn verboden. Ook mogen de motorrijders er niet samenscholen. Dit zegt burgemeester Peter Noordanus van Tilburg in een interview in deze krant. Omliggende steden zouden bereid zijn de aanpak te volgen.

Horeca moet meewerken

De maatregelen zijn vanaf 1 mei van kracht. De gemeente heeft de circa honderd horeca-eigenaren in de binnenstad “met klem” verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren. Bij calamiteiten kan de ondernemer het zogeheten Live View systeem aanzetten, waarmee de beelden rechtstreeks naar de meldkamer van de politie gaan.

Ondernemers die niet meewerken kunnen “extra controles” verwachten van de gemeente en de politie. Zij die wel meewerken, kunnen op extra politiebescherming rekenen. Enkele horecaondernemers zouden inmiddels al een noodalarm bij zich dragen.

Aanpak bendes al langer op de agenda

In Tilburg zit sinds enkele jaren een afdeling van motorclub Satudarah. Ook afdelingen van andere clubs zouden bezig zijn zich er te vestigen. Volgens Noordanus gaat het om “rond de honderd leden”. De aanleiding voor de maatregelen is een “lijst met geweldincidenten” de afgelopen tijd – van zware mishandeling tot afpersing.

Of de maatregelen in de rechtszaal stand houden, zal moeten blijken, zegt Noordanus. “Ik verwacht er nog wel een rechtzaakje over te voeren.” De plaatselijke verordening wordt ervoor aangepast. Bij uitgedoste individuen geldt, juridisch, intimiderend gedrag en verstoring van de openbare orde. Bij een groep van motorrijders gaat het om een verscherpte controle van een samenscholingsverbod.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) kondigde begin 2012 al aan met een plan van aanpak te komen tegen motorclubs. Vertegenwoordigers van twintig gemeenten, waaronder Tilburg, overleggen regelmatig hoe ze de bendes het best kunnen bestrijden. Ook Den Bosch heeft horeca-eigenaren bij de aanpak van motorbendes betrokken, maar vooralsnog alleen door middel van voorlichting.

Lees het hele verhaal vandaag in nrc.next en NRC Handelslad.