Zo ziet Koningsnacht en Koningsdag eruit in de grote steden

De oranje-tompoucen worden aangesneden.
De oranje-tompoucen worden aangesneden. Foto ANP / Robin Utrecht

Dit weekend schijnt het best prima weer te worden. Dat is mooi, want de meivakantie wil weer met ons komen spelen. En hij heeft er even op moeten wachten, maar de dag die Willem-Alexander wist dat ging komen: zaterdag is het Koningsdag. Laat het weekend oranje kleuren.

MUZIEKFEESTJES // Koningsnacht- en dag

De naam mag dan wel van Koninginne- naar Koningsdag zijn gegaan, de muzikale feesten en partijen waar je heen kunt zijn er niet minder om. Een kleine selectie:

Life I Live Festival, 25 april, Haagse binnenstad, gratis
Vroegâh noemden zij van Den Haag dit gewoon de (Koninginne)Nach, sinds enkele jaren heet het gratis toegankelijke popfestival dat Koningsdag inluidt het Life I Live Festival. Op negen podia verspreid door de stad kun je diverse muzikale stijlen tegenkomen. Van opzwepende tot ingetogen indie (Taymir, Moss, Daryll-Ann) tot de smeltkroesfunkpop van Jett Rebel, tot de woeste orgelrock van Birth of Joy. En als je klaar bent met de buitenpodia kun je in de kleine zaal van het Paard van Troje de nacht afdansen bij de Sukkelclub.

Oranjebitter, 25 en 26 april, Rotterdam, kaarten €40/€25
Voor het eerst is het Rotterdamse feestje Oranjebitter twee dagen in plaats van één. Zoals altijd is het nog raden wat de volledige line-up wordt, maar tot nu toe zijn al De La Soul, De Jeugd van Tegenwoordig, The Kik, Vive La Fête, FS Green en Fit bekend. De zaterdag is nog wel superdupergeheim. Ohja: Hans Kazan komt toveren!

Voor nog meer muzikale feestjes om Koningsdag/nacht in de luiden kun je terecht in onder meer Groningen, Utrecht, Arnhem en Eindhoven.

Het hele land kleurt zaterdag oranje. Geen idee waar je heen zou moeten? We hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

KONINGSDAG // Amsterdam

Traditiegetrouw vindt als de kleur oranje uit de kast wordt getrokken een hele volksverhuizing plaats in Amsterdam, maar dat mag de pret niet drukken. Ga bijvoorbeeld naar:

 • Koningsfeesten; Die zijn er in overvloed. Loveland van Oranje (o.a. Marco Carola, Michel de Hey en Sven Väth in Oosterpark), King’s Day Festival (o.a. Goldfish, Yellow Claw, Joris Voorn in Olympisch Stadion), Arcade Kingsday (disco, soul, house, jazz) en King Can Bonanza in Toren, er is ge-noeg.
 • Vrijmarkten; Bekijk hier een selectie.
 • Koningsdag voor kinderen; Het Vondelpark schijnt een goede uitvalsbasis te zijn, maar kijk ook even naar deze andere tips om je kinderen blij te maken zaterdag.

KONINGSDAG // Rotterdam

Rotterdam heeft ook dit jaar weer een vol programma op de eerste Koningsdag. Ga bijvoorbeeld naar:

 • Orgelconcert; Geert Bierling bespeelt het Doelenorgel: ‘De Koning der Instrumenten eert de Koning van Nederland’.
 • Vrijmarkt; De grootste vrijmarkt is middendin het centrum van Rotterdam, rondom de Coolsingel, Hofplein, Hoogstraat en de Blaak.
 • Kindervrijmarkt; Voor kinderen is er de speciale kindervrijmarkt op de Witte de Withstraat en de Nieuwe Binnenweg. Vergeet ook niet de kermis bij de Euromast.

KONINGSDAG // Utrecht

Utrecht trapt het oranjefeest op Koningsnacht traditioneel af met de opening van de vrijmarkt om 18.00 uur. De volgende dag zijn er natuurlijk nog steeds duizenden marktkraampjes en daarnaast treden grote en kleine artiesten op. Leuke plekken om een kijkje te nemen zijn:

 • Feest op de Neude; Om 12 uur een oer-Hollands muziekfestijn bij We Want More: onder andere Van Velzen, Frans Bauer en Wolter Kroes spelen nieuwe top-40 hits.
 • Vrijmarkt; De leukste locaties zijn Plompetorengracht, Weerdsingel, Breedstraat, Waterstraat en Jacobskerkhof. Traditioneel is de Hopakker de hotspot voor kinderen.
 • 80’s en 90’s-hitjes; Op het Domplein ga je uit je dak op 80’s en 90’s-klassiekers. Sneakers aan en gaan dus.
 • Bandjes; Op het buitenpodium van het Locas Bolwerk treden vanaf 12 uur verschillende bandjes op.

KONINGSDAG // Maastricht

Zoals Maastricht het zelf al op hun Koningsdagwebsite stelt: er is meer dan Amsterdam. En dat laat de stad zien ook. Ga bijvoorbeeld naar:

 • Vrijthof; Om 11u begint de Buitengewone Vlaggenparade op het Vrijthof. Vanaf 12.30u is er een kinderprogramma tot 14.45u en om 18u start de Vrienden van Limburg live.
 • De Markt; Voor optredens van onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Lucien Foort en Kraak&Smaak moet je naar De Markt.
 • De Griend; Ter afsluiting van Koningsdag is er om 22u vuurwerk op de Griend in Maastricht.

GOOCHELEN // Hans Klok kijken

te zien t/m 1 maart 2015, Museum Speelklok, Utrecht

Uitpuffen van al het Koningsgedrang kun je bijvoorbeeld zondag in het museum waarin illusionist Hans Klok zijn magische waar mag uitstallen: Museum Speelklok herbergt sinds gisteren de tentoonstelling ‘Moving Magic’. Je kunt er 19e-eeuwse automaten uit Parijs zien, aldus het museum:

“Deze mechanisch bewegende mens- of dierfiguren betoveren jong en oud al meer dan 100 jaar met hun ingenieuze goocheltrucs, levensechte bewegingen en bijpassende melodieën.”

Klok gebruikt vandaag de dag nog steeds trucs die de grondlegger van de moderne goochelkunst, de 19de-eeuwse automatenbouwer en uurwerkmaker Jean Eugène Robert-Houdin, ooit bouwde. Als introductie op de tentoonstelling maakte Klok een korte film, waarin hij het verband laat zien tussen de 19de-eeuwse automaten en het hedendaagse illusionisme. Voor kinderen is er de hele meivakantie een speciale workshop waarin ze de ‘beginselen van de goochelarij’ kunnen leren.

Afgelopen week liet toonde Klok ook nog even zijn verdwijntrucvaardigheden door de arm van Matthijs “DWDD” van Nieuwkerken live en direct on air te laten verdwijnen:
http://youtu.be/Qw61XIo_Pgo