Teeven: IND niet schuldig aan zelfmoord Armeen

Volgens Teeven zijn er bewuste afwegingen gemaakt in het dossier van de Armeniër die zelfmoord pleegde.
Volgens Teeven zijn er bewuste afwegingen gemaakt in het dossier van de Armeniër die zelfmoord pleegde. Foto ANP / Valerie Kuypers

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en betrokken artsen konden niks doen aan de zelfmoord van de Armeense asielzoeker die afgelopen week in het nieuws kwam. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens Teeven waren alle betrokkenen zich bewust van de persoonlijke en medische situatie van de man en hebben zij “er alles aan gedaan” om maatwerk te leveren.

“Zowel in de vreemdelingrechtelijke procedure als in het verlenen van zorg zijn er bewuste afwegingen gemaakt en is er geen sprake geweest van nodeloos star vasthouden aan standaard werkwijzen of reeds ingezette procedures.”

Teeven betreurt het dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Medische professionals hebben volgens de staatssecretaris geoordeeld dat het suïcidegevaar niet voldoende acuut was om de man gedwongen op te nemen in een ziekenhuis. NRC Handelsblad berichtte woensdag over de dood van de Armeen, die een zware psychiatrische stoornis had. Toch had hij sinds zijn aankomst in Nederland, half december vorig jaar, geen psychiatrische begeleiding gekregen.

Volgens Teeven was de man niet onder behandeling bij tweede- of derdelijns zorgverleners, omdat hij “niet consistent was in zijn gedrag en uitingen en op belangrijke momenten zorgmijdend gedrag vertoonde”.

“Hij heeft meer dan eens aangegeven geen hulp te willen en met rust gelaten te willen worden.”

De man vroeg begin december asiel aan in Nederland. De IND wees dat verzoek in maart dit jaar af en besloot dat hij terug moest naar Duitsland, waar hij een tijdelijke verblijfsvergunning op medische gronden had gekregen. Hij zei zelfmoord te plegen als hij terug moest naar Duitsland.

Vorig jaar overleed ook al een asielzoeker die onder toezicht van de overheid stond. De Rus Aleksandr Dolmatov pleegde zelfmoord in zijn cel. Dat bracht staatssecretaris Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde dat de immigratiedienst IND voortaan humaner te werk zou gaan. (Novum)