Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Geld verdienen op Koningsdag: zo doe je dat

foto ANP

Koningsdag: het toonbeeld van de Nederlandse ondernemingszin. Zo’n 12,5 procent van de Nederlanders verkoopt jaarlijks spullen op de vrijmarkt. Maar een goudmijn is het ook weer niet. Gemiddeld verdienen verkopers zo’n 90 euro per persoon. Dat kan beter. Hoe word je rijk op Koningsdag? Vijf ervaren verkopers geven tips.

“Op een tafel valt je koopwaar beter op”

Jasper Vrouwes (33) verkoopt “oude troep”. Opbrengst: 600 euro
Het is een gekoesterde traditie van de familie Vrouwes uit Amsterdam-Zuid: kelderuitverkoop op Koninginnedag. Het hele jaar door wordt de kelder aangevuld met “oude troep”, vertelt zoon Vrouwes (33). “Hier in de buurt staan vaak mooie meubels op straat. Daar wil nog weleens iets van bij ons in de kelder belanden.” Zijn tip: “Zet je spullen op een tafel. De koopwaar valt dan beter op.”

“Ontvlucht de stad, je huis gaat wel drie keer over de kop”

Dirk Minnebo (27) verhuurt appartementen. Verwachte opbrengst: 1.000 euro
Het is een trend, zegt Dirk Minnebo: zelf de drukke stad ontvluchten, maar je appartement verhuren aan toeristen. Minnebo is oprichter van Iambnb, een bedrijf dat Amsterdammers helpt hun appartement te verhuren via kamerverhuur-website Airbnb. Deze Koningsdag verhuurt hij een recordaantal van vijftien appartementen. “De prijzen schieten omhoog. Sommige appartementen gaan drie keer over de kop.”

“Rijk word je met een goed idee, zoals suikerspinnen verkopen.”

Sanne (9) en Steijn (6) Löhr verkochten suikerspinnen. Opbrengt: 420 euro
Bijna 500 oranje suikerspinnen verkochten Sanne en Steijn Löhr vorig jaar op Koninginnedag in Enschede. “We hebben er ook een paar zelf opgegeten en aan vriendjes en vriendinnetjes weggegeven”, zegt Sanne. “’s Avonds hebben we 50 euro overgemaakt aan kinderkankerfonds Kika en de volgende dag mochten we een iPadmini kopen. De rest van het geld heeft papa gehouden, voor de huur van de suikerspinnenmachine. De beste tip om rijk te worden op Koningsdag is om gewoon een heel goed idee te hebben, zoals suikerspinnen verkopen.”

“30 seconden prettig high voor 3 euro (en 2 keer voor 5)”

Ruben (24) verkocht lachgasballonnen. Opbrengst: 300 euro
Eén lachgasballon voor 3 euro, twee voor vijf. Of het legaal is weet Ruben niet, maar de handel in het narcosemiddel leverde hem met een vriend een aardig zakcentje op. 300 euro verdiende Ruben (die niet met zijn achternaam op NRC Q wil) ermee, vorig jaar op Koninginnedag in Haarlem. Midden jaren negentig was lachgas populair in het uitgaanscircuit, nu is er opnieuw sprake van een opleving, zeggen drugsonderzoekers. Ruben: “Je wordt dertig seconden heel prettig high als je een ballon inademt.”

“Rond met een blaadje kroketten, werkt altijd.”

Esther (29) bakt kroketten. Opbrengst: 1.000 euro
Ester Ladiges (29) bakt elk jaar kroketten op de Prinsengracht in Amsterdam. Een gouden handeltje. De frituurpannen heeft ze een paar jaar geleden met tien vrienden gekocht. En op de kroketten, die ze voor 2 euro met een broodje verkopen, zit een behoorlijke winstmarge. Bovendien vergt haar krokettenbusiness weinig voorbereiding: even boodschappen doen en de tafels opzetten. Wel benadrukt ze: “Het geld is leuk, maar het gaat uiteindelijk om de gezelligheid.” Aardig zijn vindt ze de beste verkoopstrategie. “En even met een blaadje vol kroketten rondgaan door de menigte. Dat werkt altijd.”