De Papiermolen # 2: Gabriel García Márquez, Agatha Christie en J.K. Rowling

Qua boekennieuws is bij NRC Boeken het oog groter dan de maag. In de nieuwsrubriek De Papiermolen stippen we daarom wekelijks nieuws aan dat ons opviel. Deze week: Gabriel García Márquez, Agatha Christie en J.K. Rowling.

Terug naar Macondo met Márquez

 • In ‘Terug naar Macondo’, een KRO-documentaire uit 1983 die deze week door HollandDoc weer online is geplaatst, reizen journalisten Aad van den Heuvel en Gerard Groen samen met de vorige week overleden Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (1927-2014) naar het Colombiaanse dorp Aracataca, de plek waar Márquez opgroeide. Het dorp stond in zijn boeken model voor het fictieve plaatsje Macondo. Van den Heuvel en Groen spreken met Márquez over zijn jeugd, zijn tijd in Parijs en zijn politieke ideeën. Met dank aan VPRO Boeken:

Letterkundig Museum verwerft schrijversarchief van de Arendsoog-serie

 • Het Letterkundig Museum is in het bezit gekomen van de literaire nalatenschap van de Haagse schoolmeester en schrijver J. Nowee (1901-1958) en zijn zoon P. Nowee (1935-1993). Beiden werden bekend door de Arendsoog-serie, cowboyverhalen over ‘Arendsoog’ en ‘Witte Veder’ waarvan het laatste en 63ste deel in 1993 verscheen. De collectie bestaat onder andere uit correspondentie, plakboeken en drie schrijfmachines. Naar aanleiding van deze aanwinst heeft het museum een kleine expositie ingericht.

Eerste volwassenenroman J.K. Rowling wordt serie

 • J.K. Rowlings eerste volwassenenroman The Casual Vacancy (2012) wordt een miniserie, schrijft The Guardian. De drie uur durende miniserie betreft een co-productie van de BBC en HBO. In The Casual Vacancy wordt een ogenschijnlijk idyllische Engelse stad opgeschrikt door de dood van personage Barry Fairbrother.

Mexicaanse schrijver Elena Poniatowska wint Premio Cervantes.

 • Schrijver en journalist Elena Poniatowska (82), die bekend werd met haar artikels over sociaal onrecht in Mexico, heeft de 39ste Premio Cervantes gewonnen, de meest prestigieuze prijs in het Spaanse taalgebied. Baanbrekend was haar publicatie over de bloederige studentenprotesten in Mexico-Stad in 1968. Volgens The Los Angeles Times is ze pas de vierde vrouw die de prijs wint.

Nieuwe Agathie Christie

 • Op 8 september 2014 zal in meer dan vijftig landen een nieuw boek verschijnen over Hercule Poirot, de Brusselse detective gecreëerd door de Engelse detective-schrijfster Agatha Christie (1890-1976). Het boek is volgens het Belgische KNACK geschreven door de Britse auteur Sophie Hannah (43), die in het verleden al meer psychologische thrillers schreef. Het boek komt uit bij Uitgeverij Mistral en niet Luitingh-Sijthoff, de traditionele uitgever van de Poirot-verhalen in het Nederlands.

A.W. Bruna neemt afscheid van Crimezone.nl

 • De Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers stopt met Crimezone.nl, de grootste thrillersite van Nederland en Vlaanderen. Hoofdredacteur en oprichter Sander Verheijen gaat zelfstandig verder. A.W. Bruna nam de site in 2010 over van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, die de site vijf jaar exploiteerde. Inmiddels trekt de site meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand, met ruim een half miljoen pageviews. Financieel levert de site echter te weinig op voor het A.W. Bruna.

63% Britse man leest nauwelijks

 • Televisie boven een boek. Dat is volgens het The Bookseller het motto van 63% van de Britse mannen. Mannen zijn te druk, hebben geen zin in lezen en zitten liever op internet. Driekwart van de in totaal 2000 ondervraagde mannen geeft aan liever de verfilming van een boek te zien, dan het originele werk ter hand te nemen. De helft van de mannen leest minder boeken dan ze in het verleden deden. Dertig procent van de mannen zegt sinds het gedwongen schoollezen geen boek meer te hebben opgepakt.

Fragment Tolstoi

 • Het British Pathé plaatste recentelijk grofweg 80,000 filmpjes op YouTube, waaronder het onderstaande fragment over Tolstoj. Met dank aan Tzum:

Kira Wuck wint Jo Peters Poezieprijs-2014

 • Dichteres Kira Wuck heeft, zo meldt poëziewebsite Oote Oote, voor haar bundel Finse meisjes de Jo Peters Poëzieprijs 2014 gewonnen. De poëzieprijs, vernoemd naar de in 2001 overleden uitgever van de kleine maar gezaghebbende uitgeverij Herik, is een tweejaarlijkse prijs voor dichters die niet meer dan twee bundels hebben gepubliceerd. Voor de prijswinnaar is een bedrag van € 2.500,- beschikbaar dat wordt uitgekeerd in twee delen. De prijs werd in het verleden gewonnen door Marjolijn van Heemstra (2012) Ester Naomi Perquin (2010), Edwin Fagel, (2008) Jan-Willem Anker (2006), Hagar Peeters, (2004) en Alfred Schaffer (2002).
  • Roderick Nieuwenhuis